Logomain

Megvágták a francia sztárépítész manhattani toronyházát

By Kovács Dániel 2009. szeptember 10. 15:33

szerk at hg dot hu

A Chrysler Building csúcsán és az Empire State Building kilátóteraszán is túlnyúlva, Manhattan második legmagasabb felhőkarcolójának tervezte Jean Nouvel azt a tornyot, amelynek alsó szintjein a szomszédos telken álló, világhírű Museum of Modern Art (MoMA) kapna plusz helyet. A város azonban, elismerve a sajátos szerkezetű épület esztétikai előnyeit, végül neme mondott a több szabályt is felrúgó magasságra: a ház 1250 lábnyi magasságából kétszázat lecsíptek. <br/>

A Chrysler Building csúcsán és az Empire State Building kilátóteraszán is túlnyúlva, Manhattan második legmagasabb felhőkarcolójának tervezte Jean Nouvel azt a tornyot, amelynek alsó szintjein a szomszédos telken álló, világhírű Museum of Modern Art (MoMA) kapna plusz helyet. A város azonban, elismerve a tavaly az építészvilág Nobelével, Pritzker-díjjal elismert francia mester sajátos szerkezetű épületének esztétikai előnyeit, végül neme mondott a több szabályt is felrúgó magasságra: a ház 1250 lábnyi magasságából kétszázat lecsíptek.

Nouvel_new_york20130602-27858-unq747.gallery

A megmaradó mintegy 320 méter persze még mindig tekintélyes, de a New York-i városképre nem lesz olyan meghatározó hatással, mint eredetileg szánták. A rendelkezést a illetékes hatóság két tartózkodással, 9:0 arányban szavazta meg, az ingatlanfejlesztő Hines Interests és a MoMA pedig nagy csalódással fogadta. Utóbbi, azaz a múzeum még 2007-ben adta el a telket 125 ezer dollárért azzal a feltétellel, hogy az oda építendő toronyházban négy szintet a magáénak tudhat majd. Nouvelnek egyébként már több épülete is van New York-ban, köztük az az apartmanház, amelyben a Harry Potter-filmekkel világhírűvé vált Daniel Radcliffe is vásárolt egy lakást.

A történethez hozzátartozik – írja a The Architect’s Newspaper –, hogy a Hines egy júliusi közmeghallgatáson azzal próbálta megnyugtatni a forgalomnövekedés és az épület árnyékolása miatt aggódó környékbelieket, hogy prezentálta: a meglévő szabályozás által engedélyezett 1050 láb és a tervezett 1250 között nincs is olyan nagy különbség. Úgy tűnik, ez a fricska most visszaütött. Az ingatlanfejlesztő ugyanakkor kijelentette: nem adják fel a harcot és minden megtesznek az eredetileg tervezett magasság megtartásáért. A környékbeli lakókat és kiskereskedőket tömörítő Coalition for Responsible Midtown Development elnöke, Justin Peyser azonban épp ellentétes véleménynek adott hangot. „Egy Chrsysler-méretű torony még mindig túl magas a háztömb kellős közepén” – idézte a The Architect’s Newspaper.

építészet, new york, torony, felhőkarcoló, jean nouvel, usa, egyesült államok, moma, manhattan, hines Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317