Logomain

Összeverekedtek a prágai szobrászok Wilson elnök fején

By Kovács Dániel 2009. szeptember 9. 20:13

szerk at hg dot hu

Prágában napjainkban kerül vissza a Csehszlovákia létrehozásában kulcsszerepet játszó Woodrow Wilson szobra a főpályaudvar elé.

Kínos szituációt örökített meg a cseh állami televízió kamerája a minap. Prágában napjainkban kerül vissza a Csehszlovákia létrehozásában kulcsszerepet játszó Woodrow Wilson amerikai elnök szobra a főpályaudvar elé – oda, ahol egészen 1941-ig állt, míg a nácik le nem döntötték. A szobrászok között azonban nincs egyetértés az újramintázásra kiírt pályázatot illetően; olyannyira nincs, hogy a minap a helyszíni méretpróbán összeverekedett a győztes csapat egyik tagja egy sikertelenül induló művésszel.

Wilson_praga20130602-27858-1bz1tzo.gallery

A vita az elnök fejének plasztikusságával kapcsolatban bontakozott ki, s fejlődött egészen a testi fenyítésig két hevesebb vérmérsékletű szobrász, Kryštof Hošek és Michal Blažek közt, legalábbis az eseményről honlapján beszámoló Radio Prague szerint. A kiírás arra biztatta a szobrászokat, hogy a csak fényképekről ismert, három méter magas eredetit minél pontosabban próbálják újrakreálni.

Az incidens akkor történt, amikor a szobor polisztirén modelljével végeztek kísérleteket a helyszínen. Akármelyik félnek is van igaza, Wilson elnök szobrán még jócskán van idő dolgozni – a művet ugyanis a tervek szerint csak 2012-ben avatják fel, amikor a környék új térrendezése is elkészül.

Woodrow Wilson 1913-1921 között, a demokrata párt színeiben volt az Egyesült Államok elnöke. Bár külpolitikáját némi idealizmus jellemezte, részben az ő elképzelései alapján alakult ki az I. világháború utáni Közép-Európa képe; erőfeszítéseiért 1919-ben Nobel-békedíjat kapott.

szobrászat, prága, csehország, köztér Icon_print

Archív kép a prágai főpályaudvarral és jobbra Woodrow Wilson szobrával

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317