Logomain

Újraindul a harc a 400 méteres orosz csúcstorony körül

By Kovács Dániel 2009. szeptember 3. 20:13

szerk at hg dot hu

Újabb kételyeket fogalmazott meg az ENSZ örökségvédelmi világszervezete, az UNESCO az orosz gázipari óriás, a Gazprom szentpétervári ingatlanfejlesztésével kapcsolatban. Bár korábban úgy tűnt, a Gazpromnak sikerült eloszlatnia az UNESCO illetékeseinek gyanúját, a szervezet most nyilatkozatban állt ki az új városnegyed 400 méteresre tervezett központi tornya ellen. A világörökség részét képező városban ugyanis még mindig 48 méter a magassági korlát a szabályozás szerint. A Gazprom által szervezett legutóbbi nyilvános vitán rendőrök távolították el az építkezés ellen tiltakozó helyieket. <br/>

Újabb kételyeket fogalmazott meg az ENSZ örökségvédelmi világszervezete, az UNESCO az orosz gázipari óriás, a Gazprom szentpétervári ingatlanfejlesztésével kapcsolatban. Bár korábban úgy tűnt, a Gazpromnak sikerült eloszlatnia az UNESCO illetékeseinek gyanúját, a szervezet most nyilatkozatban állt ki az új városnegyed 400 méteresre tervezett központi tornya ellen. A világörökség részét képező városban ugyanis még mindig 48 méter a magassági korlát a szabályozás szerint. A Gazprom által szervezett legutóbbi nyilvános vitán rendőrök távolították el az építkezés ellen tiltakozó helyieket.

Cikkep20130602-27858-ilg92c.gallery

A Gazprom City-ről Okhta Center névre keresztelt beruházás körül az utóbbi években csak sűrűsödtek a botrányok. A brit RMJM építésziroda 2006-ban nyerte el a megbízást a tervezésre, ám 400 méter magas központi tornyukat heves tiltakozással fogadta a Pétervári Építészek Uniója és az Ermitázs igazgatója is. Utóbb beszállt a vitába a nem állami örökségvédő szervezeteket tömörítő Europa Nostra is, amely Putyin akkori orosz elnöknek írt levelében kérte az építkezés felfüggesztését. Miután azonban az RMJM és a Gazprom képviselői bemutatták a terveket Francesco Bandarin, az UNESCO igazgatója előtt, a vita állítólag lezárult, mégpedig a beruházó javára.

Komoly kételyeket vetett fel azonban az építkezés sorsával kapcsolatban, amikor Szentpétervár bejelentette: nem képes finanszírozni a költségek ráeső hányadát, így kiszáll a beruházásból. A Gazprom azonban így is tartotta magát, csakhogy az UNESCO néhány napja ismét támadásba lendült, immár csak a központi tornyot véve célba. A szervezet „komoly aggodalmát” fejezte ki amiatt, ahogyan a tervezett „Okhta Centre Tower a város egyedülálló, egyetemes értékeit befolyásolná”.

Az, hogy az örökségvédők újra felvették a kesztyűt, egy hosszabb „bekeményítési” folyamat része lehet, amelynek csak a kezdetét jelentette, hogy a hídépítés mellett kitartó Drezdától idén nyáron visszavonták világörökségi címét. Az előzmények után Szentpétervár is okkal nézhet szembe ilyen következményekkel – annál is inkább, mivel kizárólag a városvezetésen múlik, hogy megváltoztatják-e a magassági szabályozásokat.

építészet, rmjm, oroszország, örökségvédelem, unesco, szentpétervár, okhta center, gazprom Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317