Logomain

Hitler kedvenc repteréből Berlin legnagyobb parkja lesz

By Kovács Dániel 2009. szeptember 3. 14:33

szerk at hg dot hu

A nemzetiszocialista időkben épült Tempelhofot az első modern reptérként tartják számon, sorsáról régóta dúlt a vita. <br/>

2010 nyarára a német főváros legnagyobb közparkjává alakítják a történelmi Tempelhof-repteret – jelentette be a berlini városvezetés augusztus 31-én. A nemzetiszocialista időkben épült Tempelhofot az első modern reptérként tartják számon, és köztudottan Adolf Hitler kedvenc épületeinek sorába tartozott. A 2008-ban bezárt reptér sorsáról azóta dúlt a vita, egy időben még az is felmerült, hogy szépségklinikává alakítják; a mostani bejelentés végre pontot tehet a történet végére.

Templehof20130602-27858-x2mci1.gallery

A városvezetés terveinek az ad szabad utat, hogy Berlin hamarosan a terület egyedüli gazdájává lesz, miután 35 millió euróért megvásárolja a szövetségi kormányzat tulajdonhányadát. A következő hét évben a fejlesztésekre összesen hatvanmillió eurót költenek majd, a fenntartásra pedig évi 1,6 millió eurót szánnak. A 230 hektáron elterülő, Kreuzberg és Neukölln területére is benyúló Tempelhof-park jóval nagyobb lesz, mint a híres berlini Tiergarten. És jóval biztonságosabb is: a teljes egészében kerítéssel övezett területre öt helyen lehet majd belépni, amelyeket éjszakára lezárnak. A harmincas években Ernst Sagebiel tervei alapján épült terminálban továbbra is kulturális rendezvényeket tartanak majd, mint eddig.

Az 1923-ben épült Tempelhof kiemelt szerepet tölt be a német történelemben. A Harmadik Birodalom évei után a kettészakított városban is fontos pozícióhoz jutott: annak a légifolyosónak volt a része, amelyen át 1948-49-ben élelem és egyéb ellátmány jutott a szovjetek által hermetikusan elzárt Nyugat-Berlinbe.

építészet, németország, berlin, park, reptér, tempelhof Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317