Logomain

Megújulva kezdi a tanévet Budapest egyik legszebb iskolája

By Kovács Dániel 2009. szeptember 1. 20:21

szerk at hg dot hu

120130602-27858-tq6kvq.gallery

A felújított Pannónia Általános Iskola

U20130602-27858-12ux8bg.gallery

A felújított Pannónia Általános Iskola

320130602-27858-51tcu7.gallery

A felújított Pannónia Általános Iskola

420130602-27858-137fpfv.gallery

A felújított Pannónia Általános Iskola

Galeria20130602-27858-x08sft.gallery

A felújított Pannónia Általános Iskola

Az újlipótvárosiak számára különösen jól indul a tanév: átfogó felújítás és bővítés után újra megnyit a XIII. kerület egyik legrégibb oktatási intézménye, a Tutaj utcai Pannónia Általános Iskola. A Halászbástya tervezőjének fia, a nem kevésbé kiemelkedő tehetségű Schulek János tervei alapján készült épület két év múlva lesz százéves. A most lezajlott munkák során kívül-belül megújult a szomszédos telken pedig kétszintes, tetőkertes tornatermi szárnyat kapott. <br/>

Az újlipótvárosiak számára különösen jól indul a tanév: átfogó felújítás és bővítés után újra megnyit a XIII. kerület egyik legrégibb oktatási intézménye, a Tutaj utcai Pannónia Általános Iskola. A Halászbástya tervezőjének fia, a nem kevésbé tehetséges Schulek János tervei alapján készült épület két év múlva lesz százesztendős. A most lezajlott munkák során kívül-belül megújult, a szomszédos telken pedig kétszintes, tetőkertes tornatermi szárnyat kapott.

A felújítás és bővítés terveit az Archi-Kon Kft. építészei (Nagy Csaba, Horváth Balázs, Pólus Károly, Debreczeni András és Bagó Bernadett) készítették – ez a műhely vezényelte le többek között a Petőfi téri ortodox templom déli tornyának helyreállítását is.

Az iskolaépület három emeletén és a manzárdban eredetileg negyven tanterem, szertárak, két tornaterem, lakások és egy napközi otthon is működött. A felújítás első üteme 2007-ben az alagsor átalakítását és a külső vízszigetelést jelentette. A második ütemről az önkormányzat úgy döntött, hogy az iskola kiköltöztetésével valósítja meg: a tavalyi tanév így a szemközti „KÉK” iskolában és a Pannónia utcai óvodában zajlott.

Az elkészült épületben továbbra is 40 tanterem, köztük 11 szaktanterem található. Az alagsorban melegítőkonyhát és menzát alakítottak ki, amelyhez egy tankonyha is csatlakozik. A Tutaj utcai főbejáratnál emelt új aula az iskola régi igényeit elégíti ki, csakúgy, mint a két tornaterem és az azokat tartalmazó épületszárny tetején elhelyezett zöld tetőterasz. A harmadik emeleten többfunkciós rendezvénytermet található. Az épületet a felújítással akadálymentesítették is.

Az iskola a legendássá vált budapesti főpolgármester, Bárczi István idején épült. A tervező, Schulek János (1872-1948) apja egyik főműve, a Halászbástya építésvezetőjeként is dolgozott, de ő fedezte és tárta fel először Mátyás király visegrádi palotáját is.

felújítás, építészet, magyar építészet, budapest, örökségvédelem, iskola, nagy csaba, újlipótváros, bárczi istván, schulek jános, archi-kon, horváth balázs, pólus károly, debreczeni andrás, bagó bernadett, XIII. kerület Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317