Logomain

Gyorséttermektől féltik Alexandria új könyvtárát

By Kovács Dániel 2009. augusztus 28. 13:37

szerk at hg dot hu

Különös vita borzolja az arra érzékeny egyiptomi polgárok idegeit. A hét évvel ezelőtt nagy csinnadrattával megnyitott új alexandriai könyvtár vezetőit azzal vádolják, hogy Egyiptom világra nyitott ablakát kiárusítják a kereskedelemnek: jövőre ugyanis hat kereskedelmi egységet, konkrétan éttermeket nyitnak a 220 millió dollárba került kulturális komplexum belsejében. A könyvtár vezetése azzal védekezik, hogy az éttermek csak az évi 800 ezer látogató javára szolgálnak, és hevesen tagadják, hogy a kiszivárgott híreknek megfelelően az amerikai McDonalds is a jövőre beköltöző vendéglátók közt lenne. <br/>

Különös vita borzolja az arra érzékeny egyiptomi polgárok idegeit. A hét évvel ezelőtt nagy csinnadrattával megnyitott új alexandriai könyvtár vezetőit azzal vádolják, hogy Egyiptom „világra nyitott ablakát” kiárusítják a kereskedelemnek: jövőre ugyanis hat kereskedelmi egységet, konkrétan éttermeket nyitnak a 220 millió dollárba került kulturális komplexum belsejében. A könyvtár vezetése azzal védekezik, hogy az éttermek csak az évi 800 ezer látogató javára szolgálnak, és hevesen tagadják, hogy a kiszivárgott híreknek megfelelően az amerikai McDonalds is a jövőre beköltöző vendéglátók közt lenne.

Alexandria20130602-27858-3jm0fl.gallery

„Az éttermek lehetővé teszik majd, hogy a látogatók több időt töltsenek a könyvtárban” – idézi Sharif Riad közönségkapcsolati igazgatót a Guardian. Riad szerint az éttermi udvar az épület eddig kihasználatlan részében kap helyet, és minden részletében gondosan megtervezett lesz, illeszkedve a meglévő belsőépítészethez.

A tiltakozóknak valójában nem az éttermek létesítése, hanem a gesztus ellen vannak kifogásaik. A véleménynyilvánítók többsége korrupciót gyanít a háttérben, amely az elmúlt években a nyugatbarát Hoszni Mubaraknak a nemzetközi tőke egyiptomi megkapaszkodásával párhuzamosan megszokottá vált az országban. „Ez csak a pénzről szól” – írja Ismail Alexandrani, aki a facebook közösségi portálon indított kezdeményezést az éttermek ellen.

A Bibliotheca Alexandrina látványos épülete az azóta világhírűvé vált norvég Snøhetta első igazán nagy dobása volt. Míg a külföldi kritikusok elismeréssel adóztak az épület előtt, a projektet belföldön számos bírálat érte. Az épület és a költségek ellen sokan azt hozták fel, hogy Egyiptomban ma is igen magas a szegénységben élők és az írástudatlanok száma. A könyvtár a források szűkülése miatt kollekcióját is nehezen építi fel: egyes becslések szerint nyolcvan évbe is kerülhet, mire megtelnek a polcok.

építészet, könyvtár, egyiptom, afrika, snohetta, alexandria, bibliotheca alexandrina Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317