Logomain

Londonban épül Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolója

By Ongrádi Melinda 2009. augusztus 27. 19:30

szerk at hg dot hu

Elkezdődtek a Shard, azaz Üvegszilánk névre keresztelt felhőkarcoló építési munkálatai, amely London egyik legforgalmasabb pályaudvara, a London Bridge Station mellett magasodik majd. A Renzo Piano iroda tervezte épületből lenyűgöző panoráma nyílik majd Londonra. Az épület tömegalakítását a templomtornyok és a hajdan a Temzén közlekedő hajók formái ihlették. A 72 szintes épületben irodák, egy luxushotel, kereskedelmi létesítmények, luxusapartmanok, éttermek és galéria kapnak majd helyet.

Elkezdődtek a Shard, azaz Üvegszilánk névre keresztelt felhőkarcoló építési munkálatai, amely London egyik legforgalmasabb pályaudvara, a London Bridge Station mellett magasodik majd. A Renzo Piano iroda tervezte épületből, amelyet máris a világ legszebb felhőkarcolójának tartanak, lenyűgöző panoráma nyílik majd Londonra. Tömegalakítását a templomtornyok és a hajdan a Temzén közlekedő hajók formái ihlették. A 72 szintes toronyban irodák, egy luxushotel, kereskedelmi létesítmények, luxusapartmanok, éttermek és galéria kapnak majd helyet. A Bridge Street-i telken korábban az 1970-es években épült Southwark Tower állt, ezt azonban már elbontották.

London_uvegszilank20130602-27858-mg0xjw.gallery

A tervezők elképzelése szerint az Üvegszilánk tulajdonképpen függőleges város lenne; nyitott és átjárható, ugyanakkor mégis elég exkluzív ahhoz, hogy vonzó legyen a befektetni kívánó cégeknek. A Shangri-La szállodalánc már jelezte szándékait arra, hogy luxushotelt nyisson az épületben. A felhőkarcoló üveghomlokzatai mögött minden szinten egyfajta télikert alakul ki, természetese szellőzéssel és csodálatos panorámával a városra.

A fazettás üvegfelületek a felhőkarcoló csúcsa felé elkeskenyednek, de nem érnek össze; ez kedvező a természetes szellőztetés szempontjából. A 306 m-es épület vitathatatlanul London látképének egyik legmeghatározóbb eleme lesz majd. nem sokáig lesz azonban Nyugat-Európa legmagasabb tornya, mert Jean Nouvel párizsi ikertornyai megelőzik majd 324 m-es magasságukal. Befejezését 2012-re tervezik.

építészet, felhőkarcoló, renzo piano, london, üvegszilánk, shard Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317