Logomain

Zöld tömegközlekedés napelemes buszmegállóval

By Ongrádi Melinda 2009. augusztus 18. 21:30

szerk at hg dot hu

Sok város igyekszik zöldebbé tenni tömegközlekedését, de San Franciso az első, ahol mindezt a buszmegállóknál kezdik. Az ötlet egyszerű, de zseniális: a buszvárók hullám alakú tetejébe napelemet integráltak. A megtermelt fotovoltaikus energiát a LED kijelzők és a látássérülteknek készült, gombnyomással működtetett hangosbeszélő üzemeltetésére fordítják majd, a felesleget pedig betáplálják az elektromosenergia-hálózatba. Gavin Newsom polgármester zöld utat adott a projektnek, amelynek keretén belül 5 év alatt 1200 buszmegálló felépítését tervezik. <br/>

Sok város igyekszik zöldebbé tenni tömegközlekedését, de San Franciso az első, ahol mindezt a buszmegállóknál kezdik. Az ötlet egyszerű, de zseniális: a buszvárók hullám alakú tetejébe napelemet integráltak. A megtermelt fotovoltaikus energiát a LED kijelzők és a látássérülteknek készült, gombnyomással működtetett hangosbeszélő üzemeltetésére fordítják majd, a felesleget pedig betáplálják az elektromosenergia-hálózatba. Gavin Newsom polgármester zöld utat adott a projektnek, amelynek keretén belül 5 év alatt 1200 buszmegálló felépítését tervezik.

Buszmegallo20130602-27858-1gyauer.gallery

A pavilonok tervezésére pályázatot írtak ki, a 35 jelentkező közül végül a Lundberg Design került ki győztesen. A különböző forgalmú környékekre háromféle változat tervei készültek el: a 70%-ban újrahasznosított acélból készült, csavarokkal összeállított váz 2,3 és 4 egységes változatban állítható fel. A hullámvonalú tetőt egyébként a környékre jellemző földrengéshullámok inspirálták. A projekt szponzora a Clear Channel, amely a támogatásért cserében 15 évre megkapta a hirdetési felületek használatának jogát. Reményeik szerint a buszmegállók nemcsak a város arculatának részeivé válnak majd, de a többi városnak is példát adnak a tömegközlekedés zöldebbé tételére.

megújuló energia, buszmegálló, tömegközlekedés, napelem, lundberg design, san fransico Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317