Logomain

Újjáépül a nagykovácsi Kálvária-kápolna

By Kovács Dániel 2009. augusztus 17. 10:23

szerk at hg dot hu

A nagykovácsi önkormányzat a katolikus egyházzal és civilekkel összefogva építi újjá a II. világháború óta romokban álló Kálvária-kápolnát, amely egyben az 1946-ban kitelepített 800 sváb család emlékhelye is lesz. A munkák már elkezdődtek, a napokban elkészül a kápolna falszerkezete is. <br/>

A nagykovácsi önkormányzat a katolikus egyházzal és civilekkel összefogva építi újjá a II. világháború óta romokban álló Kálvária-kápolnát, amely egyben az 1946-ban kitelepített 800 sváb család emlékhelye is lesz. A munkák már elkezdődtek, a napokban elkészül a kápolna falszerkezete is.

Nagykovacsi20130602-27858-12diiq0.gallery

Nagykovácsiba a török hódoltság után, a 18. század első felében költözött jelentős sváb népesség, akiket a második világháborút követően szinte egytől-egyig kitelepítettek. A megmaradt maroknyi kisebbség ma saját önkormányzatot tart fenn. A jövőben a szülőföldjükről elűzött emberek emlékét az újjáépülő Kálvária-kápolna őrzi majd, amelynek terveit Földes László és Golda János készíti.

Az 1830-as években emelt kálvária három kőkeresztjét a kápolnával szemen már helyreállították, a falszerkezet pedig a napokban elkészül. Az építészek a kápolna eredeti tömegét alkotják újra. Vasárnap a hazalátogató egykori kitelepítettek tiszteletére kis ünnepséget rendeztek a helyszínen, majd Kemenes Gábor plébános szabadtéri szentmisét mutatott be.

építészet, magyar építészet, templom, magyarország, golda jános, földes lászló, földes és társai építésziroda, kápolna, nagykovácsi Icon_print

A nagykovácsi Kálvária-kápolna újjáépítésének látványterve

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317