Logomain

Gátlástalan faszádizmus az Eötvös utcában

By Kovács Dániel 2009. augusztus 13. 19:37

szerk at hg dot hu

Rájár a rúd a VI. kerületi Eötvös utcára. A száz évvel ezelőtti városképet szinte hibátlanul őrző házsor, amelyben az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Irattára és a spanyol nagykövetség palotái is állnak, az első csorbát nemrég a kerületi kultúrház felépítésével szenvedte el, amely azóta is kihasználatlanul áll. Most pedig épp a szomszédos, 12. számú telken bontottak el szinte teljesen egy szép eklektikus házat. <br/>

Rájár a rúd a VI. kerületi Eötvös utcára. A száz évvel ezelőtti városképet szinte hibátlanul őrző házsor, amelyben az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Irattára és a spanyol nagykövetség gyönyörűen felújított palotái is állnak, az első csorbát nemrég a kerületi kultúrház felépítésével szenvedte el. Az azóta is kihasználatlanul álló épület szomszédságában, a 12. számú telken mostanra szinte teljesen elbontottak egy szép eklektikus házat.

Eotvos_a_haz20130602-27858-adxa44.gallery

A kultúrház és az indiai nagykövetség által közrefogott Eötvös utca 12. részleges műemléki védettség alatt áll, így az utcafronti homlokzat, illetve a bejárati aula megtartása kötelező. A bontással megbízott Meto-Építő Zrt. azonban az egyszerűbb utat választotta, és az egykori nyomdaépület hetvenes években emelt udvari szárnyainak bontásához leborotválták az utcafronti homlokzat több mint egyharmadát is, az öt traktusból hármat. A megmaradt csonkot most ideiglenesen épp olyan fémállvány merevíti, mint a Blaha Lujza téri Europeumba illesztett, szintén csak homlokzatában megkímélt Erzsébet körúti házét.

Ezt a falat minden bizonnyal visszaépítik majd, de hogy az új épület a megőrzött homlokzathoz mennyire szervesen fog illeszkedni, erősen kérdéses számunkra. Az eredeti pince + három szint helyére ugyanis a Meto-Építő honlapjának információi szerint nem kevesebb mint tíz új kerül: háromszintes mélygarázs és hét emeletnyi szálloda. A beruházó a spanyol tulajdonban levő Triptara Hungária Kft. Félő, hogy itt is hasonló megoldást alkalmaznak majd, mint a nem messze található Avenue Gardens esetében, ahol a megkímélt homlokzati falhoz egyáltalán nem illeszkedik a mögé bújtatott új.

A hg.hu javaslata:

Őszintén szólva, egy ilyen esetben teljesen hiábavalónak tartjuk a meghagyott csonkok megóvását. Ha azonban mégis így alakulna, az építkezés befejezése után javasoljuk egy műanyagtábla elhelyezését az utcafronton, a "reggeli italok" és csokoládék csomagolásáról már ismert kifejezéssel: "eredeti homlokzatot nyomokban tartalmazó épület".

építészet, budapest, Erzsébetváros, bontás, magyarország, VI. kerület, eötvös utca Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317