Logomain

Botrány után dobták a neves brit építészt San Franciscóban

By Kovács Dániel 2009. augusztus 11. 15:13

szerk at hg dot hu

Nagy felháborodást váltott ki az amerikai építészkörökben, amikor a világhírű brit építész, Norman Foster irodájával kezdték meg a tárgyalást San Francisco egyik legnagyobb gazdaságélénkítő projektjéről, az 50 UN Plaza 121 millió dolláros átépítéséről. A részleteket az Architect’s Newspaper című szaklap szivárogtatta ki, amely most a fejleményekről is beszámolhatott: a beruházást koordináló hivatalos szerv végül ajtót mutatott Fosternek, és egy helyi építészirodával egyezkedik. <br/>

Nagy felháborodást váltott ki az amerikai építészkörökben, amikor a világhírű brit építész, Norman Foster irodájával kezdték meg a tárgyalást San Francisco egyik legnagyobb gazdaságélénkítő projektjéről, az 50 UN Plaza 121 millió dolláros átépítéséről. A részleteket az Architect’s Newspaper című szaklap szivárogtatta ki, amely most a fejleményekről is beszámolhatott: a beruházást koordináló hivatalos szerv végül ajtót mutatott Fosternek, és egy helyi építészirodával egyezkedik.

50_un_plaza20130602-27858-1lciq19.gallery

Mindez alig pár nappal azután történik, hogy a válság miatt már munkatársainak negyedét elbocsátó Foster egy nagy jelentőségű londoni beruházást is elvesztett. Az amerikai építészeket azonban ez aligha hatja meg, a szakma ott is rendkívül rossz helyzetben van a válság hatására leállított vagy felfüggesztett építkezések miatt, és a Barack Obama gazdaságélénkítő csomagja, a Recovery Act nyomán meginduló közberuházások komoly segítséget jelentenek.

Az UN 50 Plaza nevű, 1936-ban épült és nemrég megürült szövetségi épület felújításával Fosteréktől a berlini Reichstaghoz hasonló, ikonikus épületegyüttest vártak volna. A munkát koordináló General Services Administration (GSA) képviselője az Architect’s Newspaper kérdésére a szerződéssel kapcsolatos problémákkal indokolta a tervezőváltást. Jelenleg a szervezet a Fosterrel eredetileg is versenyben lévő Architectural Resources Group – HKS párossal egyeztet a tervezésről; a másik két amerikai finalistát (a SOM, illetve a William McDonough-val párba álló Hornberger + Worstell) nem keresték meg.

A döntésnek különös jelentőséget ad, hogy Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó a minap aláírt költségvetési tervezetben 2,1 milliárd dollárral kurtította meg az építészeti fejlesztésekre és közberuházásokra szánt kiadáscsomagot, az állami büdzsében tátongó lyukra hivatkozva. A friscói GSA reakciója azt valószínűsíti, hogy az Egyesült Államokban a protekcionizmus előtérbe kerülhet a következő években.

felújítás, építészet, som, usa, norman foster, egyesült államok, kalifornia, san francisco, foster & partners, gazdasági válság, gazdaság, william mcdonough Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317