Logomain

Breuer nyomában: a Cleveland Museum of Art új szárnya

By Kovács Dániel 2009. augusztus 11. 13:43

szerk at hg dot hu

120130602-27858-1yyderk.gallery

Rafael Vinoly: A Cleveland Museum of Art bővítése

220130602-27858-1psmxlq.gallery

Rafael Vinoly: A Cleveland Museum of Art bővítése

Breuer20130602-27858-dt972q.gallery

Breuer Marcell 1971-es szárnya a Cleveland Museum of Art-hoz

Breuer20130602-27858-1ia5b0z.gallery

breuer cleveland hirlevel

A múzeum 1971-es, Breuer Marcell tervezte szárnya mellé a neves Rafael Vinoly álmodott új tömböket. <br/>

Június 27-én adták át a köznek a Cleveland Museum of Art kibővített épületét. A valaha meghatározó magyar közösségnek helyt adó város múzeumát utoljára 1971-ben toldották meg, mégpedig nem más, mint az Egyesült Államok legismertebb magyar származású építésze, Breuer Marcell. A most elkészült új szárny ugyancsak kisebbségi tervezőtől ered: az Argentínában született Rafael Viñoly munkája, és fegyelmezetten alkalmazkodik a Breuer-tömbök geometriájához.

A megnyitó csupán a 2012-ig befejeződő felújítás- és bővítés első lépése csupán: a jövőben még két szárnnyal gazdagodik a múzeum. A közel 13 ezer négyzetméteres bővítés összeköti az 1916-ban emelt eredeti főépületet (Hubbel and Benes), valamint az 1971-es Breuer-féle bővítést. Bár az első fázis az eredetileg tervezett bekerülési költséget 9,3 millió dollárral meghaladta, és a megnyitó is csúszott kilenc hónappal, Timothy Rub múzeumigazgató elégedett a véleménnyel. Vélhetően a látogatók is, júniusban ugyanis a modern és kortárs alkotásokat tartalmazó bővítés mellett a főépület 19 felújított terme is újranyitott, közel félezer, a 19. századból származó műkinccsel.

A világszerte ismert Viñoly munkáján már az első fázist látva érezhető, hogy alapvetően a Breuer-tömbök ihlették. Az új tömbök átveszik az előd markáns, vízszintes sávozását és geometrikus formavilágát. Az egymás mellett, lépcsőzetesen hátrasorjázó szakaszok lazítanak a főépület szigorú klasszicizmusán, de a Breuer-bővítés racionális hangvételén is, és pop-artos könnyedséget lopnak az összképbe. A régi és az új szárnyakat összekötő üvegátrium hi-tech szerkezete árulkodik csupán utóbbi koráról.

Az egykor jelentős magyar populációval bíró ohiói nagyvárosban nem a múzeumbővítés Breuer egyetlen épülete. A belvárosban álló, a brutalista stílus jeles emlékeként számon tartott Ameritrust Tower 1971-ben épült. Bár az évek óta üresen álló magasházat korábban komolyan fenyegette a bontás veszélye, egy évvel ezelőtt arról kaptunk hírt: mégis megmaradhat.

építészet, magazin, múzeum, usa, breuer marcell, rafael vinoly, egyesült államok, amerikai építészet, cleveland, cleveland museum of art Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317