Logomain

Páli Zoltánék döntőben Kanada zenei központjáért

By Kovács Dániel 2009. augusztus 6. 21:33

szerk at hg dot hu

Cikkep_kulso20130602-27858-kxcmuy.gallery

Az SPF:a terve a Cantos Music Foundation új otthonára cikkép

120130602-27858-t4vv6d.gallery

Cantos: a főhomlokzat az SPF:a tervén

220130602-27858-11yjot8.gallery

Cantos: a Soundscape az SPF:a tervén

320130602-27858-4ag3ai.gallery

Cantos: koncert a Soundscape-hez kapcsolódó térben

420130602-27858-1vh2tnd.gallery

Cantos: kiállítóterem az SPF:a tervén

520130602-27858-xwngsz.gallery

Cantos: az étterem az SPF:a tervén

Galeria20130602-27858-1lnmh4p.gallery

Cantos: galéria

A két magyar építész vezette kaliforniai SPF:a terve sikert aratott a közönség előtt.

Komoly lelkesedéssel fogadta a kanadai közönség a Calgary városában építendő új National Music Centre pályázatának finalistáit. A világméretű versengés döntőjébe öten kerültek be, köztük Páli Zoltán és Fekete Judit kalifornia építészirodája, az SPF:a. A tervek nyilvános bemutatását követően úgy tűnik, a két magyar származású építész jó eséllyel indul a végső győzelemért, pedig vetélytársaik közt olyan nagyágyúk szerepelnek, mint a francia Jean Nouvel vagy a világ legbefolyásosabb építészei közt számon tartott New York-i Elisabeth Diller és Ricardo Scofidio. A magyar sajtóban először a hg.hu-n láthatóak az SPF:a tervei.

A Cantos Music Foundation, Kanada egyetlen országos zenei központja a Calgary-ban álló történelmi King Edward Hotel épületének újrafelhasználásával teremt új otthont magának. Az e célból kiírt nemzetközi pályázatra 66 munka érkezett Észak-Amerikából és Európából. Ezekből választották ki azt az ötöt, amelyek az 50-50 ezer dolláros jutalom felhasználásával részleteiben is kidolgozhatták koncepciójukat, hogy aztán a nagyközönség és a szakmai zsűri bevonásával végleg eldőljön az eredmény.

Az SPF:a mellett az Atelier Jean Nouvel került be egyénileg a döntőbe. A másik három építésziroda helyiekkel karöltve dolgozta ki tervét: a portlandi Allied Works Architecture a BKDI műhelyével, a montréali Saucier + Perrotte a Graham Edmunds-szal, a New York-i Diller Scofidio + Renfro pedig a Kasiannal fogott össze.

A fejlesztés jelentősége túlnyúlik a telekhatárokon: a „King Eddy” épületét jelenleg is használó Cantos az új központot az egész környék, az East Village katalizátorának szánja.

A nyilvános prezentáción, július 23-án az érdeklődők megtöltötték a Calgary Grand Theatre épületét. Andrew Mosker, a Cantos Music Foundation ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az öt terv közül bármelyik megérdemelné a megvalósítást. A projekt internetes honlapján olvasható kommentek alapján a helybéliek egyértelmű lelkesedéssel fogadták a terveket, amelyek közül a legtöbben a Diller Scofidio + Renfro, valamint az SPF:a munkáját emelik ki – utóbbit az iroda vezetője, Páli Zoltán mutatta be a közönségnek.

Az SPF:a tervei alapján megőriznék a King Eddy történelmi épületét, és a mellé helyezett nagyméretű, jelképes erejűnek szánt tömegben teremtenének helyet az új funkcióknak. E tömb szíve a szinteket és helyszíneket összekötő „Soundscape”, a zene ihletésében megformált közösségi helyszín. A flexibilis terek a használatba vétel során öltik fel végleges arculatukat, az intézménnyel együtt fejlődve. A természetes napfény megszűrve jut az épület belsejébe, de szerepet kap az energiaellátásban is.

Az SPF:a terve a Cantos zenei központjára

Az Allied Works Architecture geometrikus hangvételű munkája ugyancsak a megtartott régi épületből indul ki, de formálásában az építészek szerint a kanadai táj is ihlető szerepet kapott. A Diller Scofidio + Renfro a régihez híddal kapcsolt, üveggel és világos fémmel borított, kristályszerű tömegben helyezné el a központot. Jean Nouvel rendhagyó módon toronyházat tervezett, amelynek nagyméretű homlokzata kommunikációs felületként működne. A Saucier + Perrott divatos, Scofidióékéhez hasonló, ám annál jóval nagyobb méretű kristálystruktúrát vizionál.

A végső döntést szeptemberre hozza meg az építészekből, zenészekből, múzeumi szakemberekből álló kilenctagú zsűri. A hg.hu az SPF:a munkáiról szóló sorozatában korábban bemutatta az idén 21 esztendős műhely saját otthonát, a kínai Zhuhai városába tervezett operaházukat, illetve a közreműködésükkel megújult Getty Villa Museum-ot is.

építészet, magazin, kanada, allied works architecture, calgary, diller scofidio + renfro, amerikai építészet, spf:a, fekete judit, páli zoltán, studio pali fekete architects, saucier + perrotte, cantos music foundation, jean novel Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317