Logomain

Elutasították a British Museum bővítését

By Kovács Dániel 2009. augusztus 6. 10:41

szerk at hg dot hu

British_museum_reading_room_panorama20130602-27858-qodqxz.gallery

A British Museum lenyűgöző olvasóterme

Bm120130602-27858-1a5aytb.gallery

A British Museum Richard Rogers-féle bővítése

Bm220130602-27858-d759bu.gallery

A British Museum Richard Rogers-féle bővítése

Bm320130602-27858-1x79z0p.gallery

A British Museum Richard Rogers-féle bővítése

Bm420130602-27858-147qjzd.gallery

A British Museum Richard Rogers-féle bővítése

Nem eléggé környezetbarát – ezzel indokolta közel két héttel a döntést követően a londoni Camden kerület tanácsa, hogy miért nem bólintott rá a British Museum bővítésének terveire. A részletes bírálat szerint az új épületrész megvalósulása több kárral, mint haszonnal járna a nagymúltú intézmény számára. A döntés komoly presztízsveszteség lehet a terveket készítő Richard Rogers számára, aki többek közt a párizsi Pompidou-központ vagy a londoni Millennium dome épületéről ismert. <br/>

Nem eléggé környezetbarát – ezzel indokolta közel két héttel a döntést követően a londoni Camden kerület tanácsa, hogy miért nem bólintott rá a British Museum bővítésének terveire. A részletes bírálat szerint az új épületrész megvalósulása több kárral, mint haszonnal járna a nagymúltú intézmény számára. A döntés komoly presztízsveszteség lehet a terveket készítő Richard Rogers számára, aki többek közt a párizsi Pompidou-központ vagy a londoni Millennium Dome épületéről ismert.

Az új épületszárny nemcsak negatívan befolyásolja az épületegyüttes összmegjelenését, de hátrányai meghaladják az előnyöket – röviden ez áll a Camden Council által elfogadott jelentésben, amelyet 5:4 arányban hagyott jóvá a kerület vezetése. A vizsgálat szerint a Rogers Stirk Harbour & Partners által tervezett kiegészítés az elvárt fenntarthatósági követelményeknek sem felelne meg; a szakértők kevesellték a zöldfelületet és nem találták kielégítőnek a közlekedésszervezést sem.

A július végén hozott döntést az építésziroda nem kommentálta, a British Museum azonban időközben közleményt bocsátott is, amelyben sajnálatát fejezi ki a tanács vétója miatt. A terveket, így a múzeum, az English Heritage örökségvédelmi szervezet is támogatta, az intézmény bővítési igénye pedig továbbra is fennáll. Rogers projektjét egyelőre nem vetették el, a British Museum megfontolja a további lépéseket.

Az idén 76 esztendős építészre idén rájár a rúd: egy szakértői tanulmány szerint a New York-i WTC helyére tervezett felhőkarcolójának építése 2026-ig meg sem kezdődik, nemrég pedig Károly wales-i herceg közbeavatkozását követően egy egymilliárd fontos beruházást vontak vissza tőle.

építészet, egyesült királyság, múzeum, nagy-britannia, london, bővítés, anglia, richard rogers, british museum, roger stirk harbour Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317