Logomain

Velodrom a Millenárison

By Zsámboki Miklós 2009. július 31. 12:07

szerk at hg dot hu

Steher20130602-27858-1tkbtuk.gallery

Stéherverseny a Millenárison

Verseny_anno20130602-27858-xp39hd.gallery

Verseny anno

Velodrom_ma_120130602-27858-i7dhw9.gallery

Verseny ma a Millenáris Velodromban

Millenaris_ma_220130602-27858-1ywkmak.gallery

Rendezvény a Millenáris Velodromban

Velo_galeria_nyitook20130602-27858-13l6w15.gallery

A Millenáris Veldrom ma, kép © hg.hu

Velo_galeria_1ok20130602-27858-1wl2onk.gallery

A Millenáris Velodrom tribünje ma, kép © hg.hu

Velo_galeria_220130602-27858-qha2j4.gallery

A kerékpárpálya ma, kép © hg.hu

Velo_galeria_320130602-27858-cyub22.gallery

A lelátó, kép © hg.hu

Velo_galeria_420130602-27858-12ksrrs.gallery

A tribün alatti rész, kép © hg.hu

Magyarország egyetlen és a kontinens első kerékpárpályájának hányatott múltja és jelene <br/>

A Zuglóban épült Millenáris Sporttelepet 113 éve adtak át a Millenniumi Ünnepségek keretében a nagyközönségnek. A „Mili” (ma már Milli) az ország egyetlen kerékpárpályája, itt játszották az első nyilvános és az első válogatott focimeccset is, az épület 20-as évekbeli átépítését Hajós Alfréd tervezte – és állandóan le akarják bontani. Az 1896-os Millenniumi ünnepségek során sportversenyeket – atlétika, kerékpározás, korcsolyázás, sakk és vívás – is akartak rendezni, ráadásul nemzetközi résztvevőkkel; ezért épült meg a Millenáris sporttelep.

Az ideiglenes jelleggel épített pályát 1896. május 14-én nyitották meg, a Stefánia út és a Lóversenytér közötti területet a főváros jelképes összegért engedte át az ezredévi ünnepélyek idejére. A nézőtér teraszos királyi pavilonból és 8 tribünből állt, 5180 ülő- és 3000 állóhellyel. Ám október 31-én vége lett a Millenniumi ünnepségeknek, és sem a fővárosi tanács, sem a környékbeli lakók nem támogatták az alig látogatott sporttelep meg- és fenntartását: a területre tervezett üdülőteleppel, a ronda és tűzveszélyes fatribünökkel érveltek. A versenypálya-szövetség végül sikeresen lobbizott, és a főváros átengedte nekik a Millenárist, egyelőre 1900-ig.

A tribünöket azonban lebontották, így azokat önerőből kellett újraépíteni. A lelátók folyamatosan épültek, a sportolók kezdtek a Millenárisra szokni, 1897-ben megtartották az első hivatalos focimeccset, 1900-ban pedig már 7000 néző előtt zajlottak a sportesemények. Bár rendeztek atlétikai versenyeket is, a legnépszerűbb a foci és a kerékpár volt, ez a két szakág versengett a pályáért. Érdekes epizód az 1899-cel kezdődő több mint tíz év, amikor is ötforintos adót vetett ki a főváros minden biciklire: ez visszavetette a kerékpársportot, folyamatosan zártak be a pályák, és 1905-re már csak a Millenáris maradt az egykori majdnem két tucatnyi versenypálya közül. Így még inkább kiéleződött a verseny a Millenárisért a biciklisek és a focisták között: mire 1911-ben eltörölték a kerékpárokat érintő adót, a Millenárison már bevezették a fogadásos bicikliversenyeket, valamint a nagy népszerűségnek örvendő stéhereket, a futball pedig egyszerűen kinőtte a Milit, az épülő nagyobb stadionokba költözött.

Bár gyakran szárnyra kaptak olyan hírek, hogy lebontják a pályát, az azért tovább fejlődött: újabb tribünök és 1909-ben egy uszoda is épült. 1915-ben a fővároshoz került, és leginkább javítási munkák zajlottak rajta. A háború alatt villanegyed építésének réme fenyegette, de végül ezt is megúszta a pálya, amely a háború után korszerűsítve folytatta működését, immáron motorosoknak és ökölvívóknak is helyt adva. A biciklispálya felújítása előtt a szakemberek németországi tanulmányútra indultak, és a legideálisabbnak talált drezdai példával tértek vissza. Mire 1924-ben elkészült, a Mili már az ÚTE kerékpárpályájával versengett az 1928-as biciklis világbajnokság helyszínéért, amelynek rendezését Budapest nyerte. 1926-ban a Millenáris új bérlőhöz, a Budapest Sportegyesülethez került. Ennek elnöke, Purebl Győző a teljes átépítés mellett döntött, amellyel Hajós Alfrédot és Mattyók Aladárt bízta meg. 1928-ra készült el a sporttelep ma is látható funkcionalista modern képe, hivatalosan 14 000, kis szorongással akár 20 000 férőhellyel. Tribünökön és sportpályákon kívül volt itt strandfürdő, tánctanfolyamoknak, báloknak helyt adó társalgó, egyesületi helyiségek és télen jégpálya is.

Az újításoknak köszönhetően a Millenárison rendezték a kerékpáros világbajnokságot, amelyen csúnyán leszerepeltek a hazaiak, de a pálya a rendezés „óramű-pontosságú lebonyolítás”-áért nagy elismerést kapott. Edzettek a Millenárison motorosok, atléták, teniszezők, ökölvívók, tornászok, birkózók, és visszatértek a focisok is. Az uszoda népszerűsége is nőtt, 1928-ban 20 000 vendéget fogadott. A második világháború előtt a kerékpárversenyeket rendre 10 000 néző nézte, de az aranykornak a világháború véget vetett: egyre fogytak a sportolók és a nézők is a behívások miatt, majd ellátó alakulat rendezkedett be a pályán. A háborúban több bombatalálat és belövés érte a tribünöket és a pálya betonteknőjét, mindezt a versenyzőknek és a nézőknek megint csak önerőből kellett helyreállítaniuk.

Ez a pálya múltja. Mára teljesen háttérbe szorult, olyannyira, hogy a Nemzeti Sporthivatal 2006-ban a Puskás Ferenc Stadion és környékének rendezésére kiírt ötletpályázatán a Millenáris lebontandó területként szerepel. Ez indította be a civil reakciót, amely tüntetések szervezése mellett a Millenáris felvirágoztatásából áll. Miközben az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa ) és az Építész Kamara támogatásával harcot folytattak a KÖH-hel, hogy a Millenáris ideiglenes védelmet kapjon, folyamatosan programokat szerveznek a pályán, hogy újraélesszék. Innen indult egyszer a Critical Mass felvonulás, hetente kétszer nyílt napon lehet kipróbálni a velodromot, újra lehet bringapólózni, bringabalett, gyereknap, fotókiállítás, filmklub, kerékpárosközlekedés-oktatás, és egyéb ismeretterjesztő előadássorozatok színesítik a programot, valamint természetesen amatőr bicikliversenyek. Demszky Gábor 2006-ban beígérte a pálya területi védelmét, és ez decemberben meg is valósult.

Jelenleg jégpályát építenek a Millenárison a hokisoknak, akiktől elvették a Gyakorló Jégpályát. Az elvileg októbertől áprilisig használható, 30 x 60 méteres sátor alá dugott pálya nem fogja akadályozni a sporttelep kerékpáros funkcióját, de a biciklisek nyugtalanok. Főleg, mióta Török Ottó, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet főigazgatója egy hokis blognak azt nyilatkozta, 2010-től alumíniumvázas, duplasátras tetőt kap a hokipálya – de a NUSI szerint ez sem fogja zavarni a bicikliseket, a két használati felület elkülönül egymástól.

A civilek a Millenárisból újra sportközpontot, sőt, többet akarnak csinálni. A pályát a szabványnak megfelelően fel szeretnék újítani, hogy alkalmas legyen nemzetközi versenyek rendezésére. A sporttelep szakágai közé fel akarják venni az egyéb biciklis sportokat, mint a BMX és a MTB, így az összes szakszövetségnek itt alakítanának ki irodát is. Helyet adnának a budapesti futárcégeknek és a civil szervezeteknek; lenne kerékpárszerviz és -kölcsönző, szállás biciklis turistáknak, oktatási és információs központ, kerékpármúzeum és nemzetközi versenyek idején szurkolókocsma. A Millenáris megmentésére egyetlen eszköznek azt látják, ha a kiegészített és az új funkciókkal sikerül elérni a pálya egykori sokszínűségét, népszerűségét. Mindezt PPP rendszerben képzelik.

Addig, ahogy a Millenáris történetében sokszor, önerőből tartják karban a pályát.

A pálya múltjának és jelenének részletes története a velodrom.hu-n. Az archív képekért köszönetet mondunk a Magyar Kerékpáros Szövetségnek.

budapest, örökségvédelem, civil, kerékpár, millenáris, zsámboki miklós, velodrom, kerékpárverseny, bicikili Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317