Logomain

Weimarban nyílhat meg az új Bauhaus Múzeum

By Ongrádi Melinda 2009. július 22. 15:00

szerk at hg dot hu

A Bauhaus mozgalom éppen 90 éve, 1919-ben indult útjára Weimarból. Az építészeti, formatervezési mozgalom és egyben intézmény alapítója Walter Gropius, aki két művészeti iskola összevonásával hozta létre az Állami Bauhaust. A jelenlegi, ideiglenes Bauhaus Múzeum, a mozgalom történetét bemutató legátfogóbb kiállítás Berlinben található, egy Walter Gropius tervezte épületben. A 90 éves évforduló kapcsán azonban döntés született egy új, végleges múzeum létrehozásáról, amely Weimarban kap majd helyet. A múzeum felépítésére pályázatot írnak ki, és a tervek szerint 2013-ra fel is épül majd. <br/>

A Bauhaus mozgalom éppen 90 éve, 1919-ben indult útjára Weimarból. Az építészeti, formatervezési mozgalom és egyben intézmény alapítója Walter Gropius, aki két művészeti iskola összevonásával hozta létre az Állami Bauhaust. A jelenlegi, ideiglenes Bauhaus Múzeum, a mozgalom történetét bemutató legátfogóbb kiállítás Berlinben található, egy Walter Gropius tervezte épületben. A 90 éves évforduló kapcsán azonban döntés született egy új, végleges múzeum létrehozásáról, amely Weimarban kap majd helyet. A múzeum felépítésére pályázatot írnak ki, és a tervek szerint 2013-ra fel is épül majd.

Bauhaus_muzeum20130602-27858-1imda3e.gallery

A mozgalomnak számos neves tagja volt, többek között Paul Klee, Oskar Schlemmer, Vaszilij Kandinszkij, köztük neves magyar művészek is, mint pl. Moholy-Nagy László és Breuer Marcell. Az 1920-as években már vezető szerepe volt a konstruktivista mozgalomban. Utolsó igazgatója Mies van der Rohe volt, ebben az időszakban a hangsúly határozottan az építészoktatás felé tolódott. A fasiszta Németországban azonban egyre inkább baloldali szellemiségűnek számított, és 1933-ban végleg bezárták. Ekkortól fogva az Egyesült Államokba települve működött tovább.

Németországban idén Bauhaus ünnepi év zajlik, ennek keretében Moholy-Nagy László munkáiból nyílt kiállítás a türingiai Apoldában.

építészet, múzeum, formatervezés, bauhaus, moholy-nagy lászló, breuer marcell, weimar, gropius Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317