Logomain

A világ 10 legcsúnyább építménye

By Ongrádi Melinda 2009. július 15. 20:30

szerk at hg dot hu

Bostoncityhall20130602-27858-oe1tgh.gallery

Boston City Hall

Montparnassetower20130602-27858-1muspf5.gallery

A párizsi Montparnasse torony

Tuuri20130602-27858-1juijj7.gallery

Szerencsepatkó a finnországi Tuuriban

Metropolitan20130602-27858-1twly86.gallery

A liverpooli Metropolitan katedrális

Portauthority20130602-27858-1k8y3jj.gallery

A Port Authority buszpályaudvar, New York

Torresdecolon20130602-27858-1vx5wbx.gallery

A madridi Torres de Colón

Liechtenstein20130602-27858-13ifpdx.gallery

A Liechtensteini Szépművészeti Múzeum, Vaduz

Skotparlament20130602-27858-473828.gallery

A skót parlament épülete, Edinburgh

Birmingham20130602-27858-ifert1.gallery

A birminghami központi könyvtár

Nagypeter20130602-27858-1ngc22g.gallery

Nagy Péter szobra, Moszkva

Rondacikknyito_jo20130602-27858-hr2uwa.gallery

A skót parlament homlokzatának részlete

Bostoncityhall20130602-27858-1bj00d2.gallery

Tíz legcsúnyább építmény

Az épületek egyike mellett sem lehet közömbösen elmenni. Szeressük vagy gyűlöljük őket? Szavazzon!

A Virtualtourist.com jóvoltából immár nem kell törnünk a fejünket, hogy hová utazzunk akkor, ha kifejezetten ronda épületeket szeretnénk látni. A választék sajnos hatalmas, így a világ minden tájáról sikerült példákat gyűjteniük. Az biztos, hogy az épületek egyike mellett sem lehet közömbösen elmenni. Szeressük vagy gyűlöljük őket, a látvány senkit sem hagy hidegen! A cikk végén Ön is szavazhat arra, hogy melyik épület nyerte meg legkevésbé a tetszését! Íme a 10 legcsúfabb „gyöngyszem”.

1. Boston City Hall (Boston, Massachussetts)

Bár a bostoni városháza építésekor még tetszetősnek számított, ma már inkább a város szégyenfoltja a nyomasztó betonhomlokzattal. Az 1963-68 között emelt brutalista épületet, amely egykor még tankönyvekbe is bekerült, a Kallmann McKinnell & Knowles tervezte, az építészeket Le Corbusier tourrette-i kolostora ihlette meg. A hatalmas monstrum élesen elüt környezetétől. Nyomasztó arányai, a durva felületek és anyaghasználat egyáltalán nem segítenek abban, hogy megkedveljék a városlakók. Szerencsére a közelében számos tetszetősebb építmény is található. Az épület átépítése évek óta napirenden van, ugyanakkor az örökségvédők annak megóvására intenek.

2. Montparnasse torony (Párizs, Franciaország)

Mindent elmond a toronyról, hogy építése, 1977 után Párizsban olyan építési szabályozást léptettek életbe, amely megtiltotta a 37 m-nél magasabb épületek felhúzását, megelőzendő a hasonló építészeti katasztrófák bekövetkeztét. Az egyöntetű vélekedés szerint a toronyház hihetetlen mértékben elcsúfítja eme gyönyörű város látképét. Mégis van egy jó indokunk arra, hogy felmenjünk a tetejére: egyedül innen nyílik olyan panoráma, ahonnan nem látszik az épület! A magas házak építésére vonatkozó tilalmat csak most sikerült feloldania a város polgármesterének, és a Herzog & de Meuron iroda tervezte piramisszerű toronyházzal a franciák ismét egy vitatott épület felhúzásának futottak neki.

3. Szerencsepatkó szobor (Tuuri, Finnország)

Akár első helyre is kerülhetett volna a bevásárlóközpont egyik építményének tetejére szerelt, aranyszínben pompázó patkó. Egyetlen dolog vigasztalhatja csak a szemlélőt: a patkóval felszerelt bevásárlóközpont, sőt állítólag az egész város is szerencsét hoz arra, aki odalátogat.

4. Metropolitan katedrális (Liverpool, Nagy-Britannia)

1960-ban építészeti pályázatot írtak ki egy „kortárs katedrális” megtervezésére, amely figyelembe veszi az akkoriban radikálisan megreformált katolikus liturgiát. A 300 pályaműből a városlakók őszinte sajnálatára Sir Frederick Gibberd munkáját minősítették győztesnek, és a templom 5 éven belül fel is épült.

5. Port Authority buszpályaudvar (New York Egyesült Államok)

A hatalmas acélszörny láttán szinte mindenkinek ugyanaz a kérdés szalad ki a száján: mikor fejezik végre be az építményt? Sajnos azonban ez már a befejezett mű maga. A furcsa nevű pályaudvar már önmagában elegendő ok arra, hogy inkább a vonatozást válasszuk. A pályaudvar egyébként a világ legforgalmasabb buszpályaudvara. Szerencsére a jövő elég pozitívnak tűnik: a buszpályaudvar átalakítására pályázatot írtak ki, amelyet a Pompidou-központtal híressé vált Sir Richard Rogers brit építész irodája nyert meg. A pályázatról bővebben olvashatunk itt és itt.

6. Torres de Colón (Madrid, Spanyolország)

A leginkább hatalmas só- és borstartó együttesre emlékeztető építmények a madridiak kedélyét borzolják. A toronyházakat Antonio Lamela tervezte. Nem meglepő módon egyik becenevük „El Enchufe”, azaz villásdugó.

7. Liechtensteini Szépművészeti Múzeum (Vaduz, Liechtenstein)

Míg egyesek a minimalista design csúcsának tartják, mások egyszerűen nézhetetlennek ítélik az épületet. A magunk részéről a letisztult, egyszerű fekete kubust kifejezetten tetszetősnek tartjuk, bár kétségtelen, hogy kihívások elé állítja a konvencionálisabb ízlésű átlagszemlélőt.

8. A skót parlament épülete (Edinburgh, Skócia)

Kő, tölgyfa és bambusz az épület legfőbb építőanyagai. A megnyitáskor ott járt látogatók némelyike annyira csúnyának találta az épületet, hogy még az sem tudatosodott benne, hogy az már egy befejezett létesítmény. A parlament terveit a spanyol Enric Miralles irodája készítette, a skót RMJM irodával karöltve. Az időközben elhunyt Mirallest elmondása szerint (sajnos) John Rennie virágfestményei és a tengerparton felborítva heverő csónakok látványa ihlették meg. Igazán meglepő, hogy a létesítmény 2005-ben megkapta a legrangosabb brit építészeti díjat, a Stirling Prize Awardot.

9. Birminghami Központi Könyvtár (Birmingham, Nagy-Britannia)

Elég egyetlen pillantást vetni az épületre, és máris megértjük, honnan kapta a nevét a brutalista stílus. Cseppet sem csodálkozunk azon, hogy évek óta téma az épület elbontása. A létesítmény építése 1973-ban fejeződött be, tervezője a helyi John Madin Design Gruop és J. A Maudsley építész. A vasbeton építményt a bostoni városháza ihlette; nem is csoda, hogy ez az építmény is listánkra került! A könyvtárnak ugyanakkor saját rajongótábora is van, akik élénken kampányolnak az épület megőrzéséért.

10. Nagy Péter szobra (Moszkva, Oroszország)

Avagy Tim Burton összefutott a Karib-tenger kalózaival. Az életnagyságnál kissé nagyobb, 96 m magas szobrot Zurab K. Cereteli jegyzi, akinek Kolombusz szobrát nemrég állították fel ismét az Egyesült Államokban. A szobrász tulajdonképpen Luzskov polgármester házi szobrászának is tekinthető, akinek ízlésvilága nagyban illeszkedik a polgármester monumentalitásra való törekvéseihez. A művész munkái olyannyira sikert arattak a moszkvaiak körében, hogy Moszkva első magánmúzeuma nemrég gyűjtést indított arra, hogy szobrait örökre tiltsák ki a fővárosból . Mindenki őszinte sajnálatára az akció nem volt sikeres…

építészet, toronyház, legcsúnyább épületek, boston city hall, montparnasse torony, metropolitan katedrális, tuuri szerencsepatkó, port authority buszpályaudvar, torres de colón, liechtensteini szépművészeti múzeum, skót parlament, birminghami központi könyvtár, nagy péter szobra Icon_print

Boston City Hall

A párizsi Montparnasse torony

Szerencsepatkó a finnországi Tuuriban

A liverpooli Metropolitan katedrális

A Port Authority buszpályaudvar, New York

A madridi Torres de Colón

A Liechtensteini Szépművészeti Múzeum, Vaduz

A skót parlament épülete, Edinburgh

A birminghami központi könyvtár

Nagy Péter szobra, Moszkva

A skót parlament homlokzatának részlete

Tíz legcsúnyább építmény

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317