Logomain

16 200 márványtábla vár cserére a washingtoni Nemzeti Galérián

By Kovács Dániel 2009. július 8. 17:43

szerk at hg dot hu

Az 1978-ban elkészült épületről, amelyet a Louvre üvegpiramisáról híressé lett kínai-amerikai építész, I. M. Pei tervezett, négy éve potyognak a márványtáblák. A Washingotn legfontosabb sugárútján fekvő épületet azóta zöld biztonsági kerítés öleli. A szerkezeti hiba kijavítása akár 85 millió dollárjába is kerülhet az intézménynek. <br/>

Az 1978-ban elkészült épületről, amelyet a Louvre üvegpiramisáról híressé lett kínai-amerikai építész, Ieoh Ming Pei tervezett, négy éve potyognak a márványtáblák. A Washington legfontosabb sugárútján fekvő épületet azóta zöld biztonsági kerítés öleli. A szerkezeti hiba kijavítása akár 85 millió dollárjába is kerülhet az intézménynek.

Pei_gallery20130602-27858-1hec3yh.gallery

A későmodern építészet doyenjeként számon tartott Pei épülete a washingtoni Mall egyik legismertebbje. Az erőteljes geometrikus formákkal kiképzett tömböt Tennessee államból hozott rózsaszín márvánnyal burkolták – éppúgy, mint a National Gallery korábbi épületét, az 1941-ben elkészült West Building-et. Igaz, amíg a régebbi helyszínen nyolc hüvelyk, addig az új épületnél csak három hüvelyk vastag paneleket használtak.

Monográfiájában Pei leírja, hogy a 16 200 márványtáblát a betonfalra erősített fémszerkezetre szerelték. A friss mérnöki vizsgálat azt bizonyította be, hogy ez nem volt jó döntés: a beton és a fém eltérő mértékű tágulása miatt a kőtáblák hullani kezdtek az épületről. A múzeum megpróbált áthidaló megoldást találni a problémára, de sikertelenül. Most a kongresszushoz folyamodnak segítségért: az összesen 85 millió dolláros javítási költségből negyvenmilliót dollárnyit állami forrásokból fedeznének.

Azt még egyelőre nem tudni, mikorra fejeznék be a munkákat. Mint ahogy azt sem, hogy a Pei által előszeretettel alkalmazott technika más épületeknél is vezethet-e problémákhoz. Mint megírtuk, a világhírű tervező legutóbbi épülete épp a hasonló módon burkolt iszlám művészeti múzeum Dohában.

építészet, usa, egyesült államok, washington, i. m. pei, amerikai építészet, pei cobb freed & associates, national gallery of art Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317