Logomain

Dugába dőlhet Berlin királyi palotájának újjáépítése

By Kovács Dániel 2009. július 7. 13:17

szerk at hg dot hu

Hamis adatokat közölt pályázatában, ezért már az első fordulóban ki kellett volna zárni Francesco Stella olasz építészt a berlini egykori királyi palota rekonstrukciójára – állítja egy berlini magazin. Pedig Stella nyerte meg a pályázatot az NDK fényét vesztett luxuspalotája, a mára lebontott Palast der Republik helyére szánt részleges rekonstrukcióval. Az építész ügyvédje állítja: ők mindenben jogszerűen jártak el. <br/>

Hamis adatokat közölt pályázatában, ezért már az első fordulóban ki kellett volna zárni Francesco Stella olasz építészt a berlini egykori királyi palota rekonstrukciójára – állítja egy berlini magazin. Pedig Stella nyerte meg a pályázatot az NDK fényét vesztett luxuspalotája, a mára lebontott Palast der Republik helyére szánt részleges rekonstrukcióval. Az építész ügyvédje állítja: ők mindenben jogszerűen jártak el.

Francesco_stella20130602-27858-4yupj5.gallery

Stella tervét a második világháborúban elpusztult, majd a kommunista hatóságok által lebontásra ítélt történelmi Stadtschloss részleges rekonstrukciójára 2008 novemberében választotta ki a zsűri harminc pályamű közül. Ha az ő tervei alapján készül el a palota, akkor a helyreállított barokk homlokzatok mögött modern belső tereket találunk majd, amelyeket művészeti kiállítótérként, városi könyvtárként és a Humboldt Egyetem céljaira hasznosítanak. A Humboldt Forum névre keresztelt épületegyüttes a becslések szerint 552 millió euróba kerül. A nyertes építész a Hilmer & Sattler, valamint Gerkan, Marg und Partner irodákkal működne együtt a projekt kapcsán.

A berlini zitty magazin most azt állítja: Stella alapvető elvárásoknak nem tett eleget. A riport szerint az építész állításával ellentétben irodájának nem volt meg az évi 300 ezer eurós bevétele 2004-2006 között, mint az a kikötések között szerepelt, és nem foglalkoztatott főmunkaidőben legalább három szakmabelit sem. Ezeket a hiányosságokat sem a Német Építésügyi Minisztérium, sem a Szövetségi Építészeti és Tervezési Iroda nem vette észre – teszi hozzá a zitty.

Stella ügyvédje, Michael Pietzcker szerint ezzel szemben az építész semmiben sem állított valótlant. A wikipédia információi szerint a szakmai körökben Franco Stella néven ismert mester 5-8 fős irodát vezet Vicenza városában, valamint 1990 óta a genovai egyetem professzora - igaz, ezek az adatok egy olyan Tageszeitung-interjún alapulnak, amit az építész maga adott.

építészet, németország, berlin, rekonstrukció, francesco stella, stadtschloss, franco stella, humboldt forum Icon_print

Francesco Stella építész a Humboldt Forum telke előtt Berlinben

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317