Logomain

Brit iroda tervezheti Irak legújabb stadionját

By Ongrádi Melinda 2009. július 3. 20:53

szerk at hg dot hu

Új futballstadion épül az iraki Bászrában, amely a 2013-as Öböl-kupa kulcslétesítménye lesz majd. Az Öböl-kupa az Arab-öböl térségében található országok − Irak, Jemen, Omán, Szaúd-Arábia, Katar, Kuvait és Bahrein – részvételével kétévente megrendezett futballesemény. A 65 000 férőhelyes új stadion tervezésére az iraki Sportügyi Minisztérium írt ki pályázatot, amelynek fináléjába öt iroda jutott be, köztük a londoni Jordan + Bateman. A brit tervezőiroda fennállása, 1991 óta a világ minden részén tervezett különféle létesítményeket, például brit konzulátust Alexandriában, vagy brit nagykövetséget Bukarestben. <br/>

Új futballstadion épül az iraki Bászrában, amely a 2013-as Öböl-kupa kulcslétesítménye lesz majd. Az Öböl-kupa az Arab-öböl térségében található országok − Irak, Jemen, Omán, Szaúd-Arábia, Katar, Kuvait és Bahrein – részvételével kétévente megrendezett futballesemény. A 65 000 férőhelyes új stadion tervezésére az iraki Sportügyi Minisztérium írt ki pályázatot, amelynek fináléjába öt iroda jutott be, köztük a londoni Jordan + Bateman. A brit tervezőiroda fennállása, 1991 óta a világ minden részén tervezett különféle létesítményeket, például brit konzulátust Alexandriában, vagy brit nagykövetséget Bukarestben.

Basra20130602-27858-1f4nd8j.gallery
:image_51228

A tervezőiroda által megálmodott építmény tömege lapos, kerek dobot formáz, oldalait és tetejét nyílások tagolják. A nyílások egy részét a napsütés elleni védelemként áttetsző anyaggal fedték be, más részük a szabad légáramlás elősegítésére és így az arénatér hűtésére nyitott marad. A tervezett létesítmény kielégíti vagy esetenként túl is szárnyalja a FIFA nemzetközi futballeseményekre megadott előírásait, és könnyen átalakítható úgy, hogy megfeleljen az IAAF olimpiai sportrendezvényekre vonatkozó követelményeinek. A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottak a biztonságra és arra, hogy a minimálisra csökkentsék a létesítmény szén-dioxid-kibocsátását.

A stadion a szintén az Öböl-kupára felépítendő bászrai Sport City fókuszpontjában áll majd, és ezzel alapvetően meghatározza környezetének összképét. A fókusz-jelleget hangsúlyozza a stadion körül elültetett pálmafák és az egyéb létesítmények, például a médiaközpont elrendezése is.

A projekt azért is nagy jelentőségű, mert Irak egyelőre meglehetősen szűkösen van ellátva nagyobb sportesemények megrendezésére alkalmas sportlétesítményekkel; eddig mindössze egyetlen ilyen stadionja van, az 1966-ban épült bagdadi Al-Shaab stadion. A Sport Cityben két stadion felépítését tervezik (egy 65 és egy 25 000 férőhelyeset), illetve további kisebb létesítményeket. A 21. Öböl-kupa megrendezésének jogát Irak 2007-ben nyerte el; az ötlet, hogy itt tartsák az eseményt, egyöntetű tetszést aratott az Öböl országainak képviselői között, akik reményüket fejezték ki arra, hogy Irak újra elnyeri őt megillető helyét a térségben.

építészet, sportlétesítmény, stadion, futballstadion, közel-kelet, arab-öböl, irak, bászra, jordan + bateman Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317