Logomain

80 milliárd dollárért új várost épít Szaúd-Arábia

By Kovács Dániel 2009. július 3. 11:07

szerk at hg dot hu

A 168 négyzetkilométeren elterülő, új gazdasági központnak szánt települést Abdullah királyról nevezik el, és gyorsvasút köti majd össze az iszlám világ két legszentebb városával, Mekkával és Medinával. A megvalósíthatósági terv elkészítését az amerikai Skidmore Owings & Merrill (SOM) építészirodára bízták; az arab földön jól ismert műhelynek jól jön ez a feladat, mert a gazdasági válság jócskán megapasztotta munkáik számát. <br/>

A 168 négyzetkilométeren elterülő, új gazdasági központnak szánt települést Abdullah királyról nevezik el, és gyorsvasút köti majd össze az iszlám világ két legszentebb városával, Mekkával és Medinával. A megvalósíthatósági terv elkészítését az amerikai Skidmore Owings & Merrill (SOM) építészirodára bízták; az arab földön jól ismert műhelynek jól jön ez a feladat, mert a gazdasági válság jócskán megapasztotta munkáik számát.

King_abdullah_ec_city20130602-27858-1ryhhn2.gallery

A nyolcvan milliárd dollárba kerülő King Abdullah Economic City a Közel-Kelet egyik legnagyobb beruházása lesz a közeljövőben. A várost az Emaar ingatlanfejlesztő építi, amely a világ legmagasabb tornya, a várhatóan idén átadandó Burj Dubai kapcsán korábban is foglalkoztatta a SOM-ot. Az iroda 2006-ban már készített egy előzetes tanulmánytervet a Jeddah-tól északra, Rabigh közelében fekvő területre, amelyen egyébként már 2005 óta épül egy kikötő és számos lakóház. Az új feladat a terület beépítésének egységes tervére irányul: több lakónegyedet, egészségügyi központot, iparvárost és tudás- és médiacentrumot is szánnak a King Abdullah Economic City-be.

A leendő város méretei imponálóak. A lakóövezetbe 260 ezer apartmant és 56 ezer családi házat terveznek; a 63 millió négyzetméternyi iparterületen több ezer cég elhelyezésére nyílik majd lehetőség. A városban lesz egy Holiday Inn és egy Ritz-Carlton hotel, és már javában épül az ugyancsak Abdullah királyról elnevezett tudományos és műszaki egyetem épületegyüttese.

A várost Mekkával és Medinával összekötő gyorsvasút terveit brit cég, a Foster & Partners tervezi. Szaúd-Arábiában a Perzsa-öböl menti kisállamok hatására az utóbbi években erősödött meg a nyugati építészek szerepe. Az iszlám világban mérsékelt felháborodást keltett például, hogy a Mekka városszerkezetének megújítására irányuló pályázatba olyan vezető nyugati építészeket is bevontak, mint a már említett Norman Foster, vagy a bagdadi születésű, de Londonban élő Zaha Hadid.

skidmore owings & merrill, som, urbanisztika, közel-kelet, szaúd-arábia, város, king abdullah economic city Icon_print

A SOM tervei alapján épülő King Abdullah Economic City látványterve

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317