Logomain

Hunyadi téri küzdelmek

By Papp Géza 2009. július 2. 20:49

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Cikkep20130602-27858-1p89eoi.gallery

A Hunyadi téri vásárcsarnok cikkép

Hirlevel_hunyaditer20130602-27858-kksmpm.gallery

hirlevel_hunyadi teri kuzdelmek

1piac_kulso20130602-27858-owqrxe.gallery

A Hunyadi téri vásárcsarnok - Fotó © Papp Géza

2piac_belso20130602-27858-djr2k5.gallery

A Hunyadi téri vásárcsarnok belseje - Fotó © Papp Géza

3piac_belso20130602-27858-1en9ef0.gallery

A Hunyadi téri vásárcsarnok belseje - Fotó © Papp Géza

4piac_kivul20130602-27858-1j2w14l.gallery

A Hunyadi téri piacon - Fotó © Papp Géza

5az_elso_kozos_tevrek20130602-27858-1rtuje1.gallery

Ami a közösségi kezdeményezésből megmaradt - Fotó © Papp Géza

6kozossegi_tervezes20130602-27858-r204ma.gallery

Ami a közösségi kezdeményezésből megmaradt - Fotó © Papp Géza

6dal20130602-27858-d4p6r5.gallery

A június 27-i tiltakozó rendezvényen, a Hunyadi téren - Fotó © Papp Géza

8fa20130602-27858-193ykzv.gallery

A mindkét vizsgálat által kivágásra ítélt fa a Hunyadi téren - Fotó © Papp Géza

Galeria20130602-27858-z4t87p.gallery

A Hunyadi téri vásárcsarnok galéria

Évek óta bonyolódik a Hunyadi tér sorsa; a legfrissebb fejlemények szerint alig lesz valami a tervezett felújításokból.

„Hol van az a ház? Piac, fasor, kultúrház? Helyükre került az a sok irodaház és parkolóház” - énekelte Papp Réka Kinga a Hunyadi téren június 27-én, Pécsi Balázs zongorakíséretével. A program nem a piacra sietők szórakoztatására szerveződött. Célja az volt, hogy a „Kincsünk a piac - Hunyadi tér" néven a lakók által alapított szervezet és a Védegylet felemelje a hangját az önkormányzat által tervezett, ám a helyi lakosság nagy hányada által ellenszenvvel fogadott tervek ellen. Az évek óta húzódó ügy végkifejlete az lehet, hogy a tervezett felújításokból alig valósul meg valami.

A vita már több éve húzódik. A VI. kerületi önkormányzat 2005-ben állt elő azzal az ötlettel, hogy az 1896-ban megnyitott, Czigler Győző tervei alapján épült kétezer négyzetméteres vásárcsarnok mellé, a Hunyadi tér alá mélygarázst építene, és ide költözne le a termelői piac is. 2007-ben aztán módosították a terveket. A csarnokban a piac szinte teljesen a legalsó szintre szorult volna vissza, felette egy projektcég adott volna bérbe helyiségeket, Európa Ház néven valósítva itt meg az európai kultúra bemutatását. A mélygarázshoz a Csengery utca felől terveztek lehajtót, a kihajtást pedig a Vörösmarty utcába szánták. A projekthez az önkormányzat azzal az Amelus Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel kötött szerződést, melynek nevét az Andrássy úti paloták áron aluli értékesítése kapcsán kirobbant botrány tette ismertté. A 2007-es módosítás után az Amelus által alapított projektcég a török származású, Spanyolországban élő Nahman Andic Ermay-hoz került.

Időközben a csarnokot felterjesztették a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz (KÖH) védetté nyilvánítás céljából, és beindult a civil tiltakozás is. A Közép-Magyarországi Területi Főépítészi Iroda, a KÖH, az ÁNTSZ és a Főpolgármesteri hivatal is aggályait, kétségeit hangoztatta. 2007 végére a helyi lakosok már az 1000. tiltakozó aláírásnál tartottak. Kérték: ne épüljön mélygarázs, de kapjanak korrekt tájékoztatást az önkormányzat terveiről. Talán ez a nyomás is közrejátszhatott abban, hogy a magáncég kilépett a szerződésből. Ezután a polgármester beszélgetésre hívta a civileket, akik a beszélgetés előtt néhány anyagot kértek, illetve kérdéseket intéztek a polgármesterhez. Ezt a polgármester lényegében elutasító válaszként értékelte; a találkozó nem jött létre.

2008-ban már a rendőrség is képbe került: január végén rendőrök vitték el a kerületi vagyongazdálkodási cég vezetőjét, Kovács Pétert. Közben az önkormányzat a Studio Metropolitanát kérte fel az érdekegyeztetések lebonyolítására. Ez sem hozott áttörést. A főváros urbanisztikai kutatóközpontja több javaslatot is kidolgozott, ám végül egy olyan került tőlük az önkormányzat elé, ami mélygarázs építését, és a csarnok magántőke bevonásával elképzelt fejlesztését vázolja fel - a kerületi IVS külön fejezeteként. Azaz nagy vonalakban ugyanazt, amit Terézváros két évvel korábbi tervei.

Amikor fény derült a javaslatra, a civilek újabb aláírásgyűjtésbe kezdtek, és 2008 novemberére elértek a 3333. szignóhoz. Talán a tiltakozásnak is köszönhető, hogy az augusztus 13-iki határidőre mindössze egy cég jelentkezett a megvalósításra kiírt pályázaton. Az a népszavazási kezdeményezés azonban elbukott, amely a lakosság döntésére bízta volna a két kerületben tervezett mélygarázsok (Hunyadi tér, Jókai tér, Nagymező utca) sorsát.

Novemberben az önkormányzat több fát ki akart vágatni, azok veszélyességére hivatkozva. A civilek kétségbe vonták a Móczár Béla kertészmérnök által készített szakvélemény hitelességét, és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetét (Sopron) kérték fel, hogy mérjék fel ők is a fák állapotát. Az új szakvélemény szerint a 14 fa kivágása nem indokolt - bár a soproniak is megjelöltek egy azonnal, és néhány öt éven belül kivágandót. Az a fa, amelyet mindkét vélemény szerint ki kell vágni, ferde törzsű, és lombjával a piac fölé hajlik. Ma is áll.

Május 18-án két fát kivágtak a téren - érvényes fakivágási engedély nélkül. Ezután egy újabb javaslattal állt elő az önkormányzat: a teret és a csarnokot felújítanák, az árusítóhelyek a helyükön maradnának, mélygarázs nem épülne. Mára ez is úgy módosult, hogy a csarnok felújítását egyelőre törölték (pénzhiányra hivatkozva), és a piaci árusok helyei sem újulnak meg. Jelen állapot szerint a Kertvonal Kft. készít terveket a térre. Egy fénypavilonnal kivilágított, új játszóteret is tartalmazó, megújult Hunyadi tér körvonalazódik ezekből. A vásárcsarnok és a piac azonban változatlan maradhat, a civilek és az önkormányzat számára is elégtelen kompromisszumként.

magazin, budapest, papp géza, studio metropolitana, magyarország, terézváros, VI. kerület, hunyadi tér, czigler győző Icon_print

A Hunyadi téri vásárcsarnok cikkép

hirlevel_hunyadi teri kuzdelmek

A Hunyadi téri vásárcsarnok - Fotó © Papp Géza

A Hunyadi téri vásárcsarnok belseje - Fotó © Papp Géza

A Hunyadi téri vásárcsarnok belseje - Fotó © Papp Géza

A Hunyadi téri piacon - Fotó © Papp Géza

Ami a közösségi kezdeményezésből megmaradt - Fotó © Papp Géza

Ami a közösségi kezdeményezésből megmaradt - Fotó © Papp Géza

A június 27-i tiltakozó rendezvényen, a Hunyadi téren - Fotó © Papp Géza

A mindkét vizsgálat által kivágásra ítélt fa a Hunyadi téren - Fotó © Papp Géza

A Hunyadi téri vásárcsarnok galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317