Logomain

Bírósági pert nyert a Városháza Fórum építésze Moszkvában

By Kovács Dániel 2009. július 2. 15:47

szerk at hg dot hu

Június 26-án a moszkvai bíróság hivatalosan is érvényesítette a stockholmi által 2008 márciusában meghozott határozatot, a budapesti Városháza Fórum tervezésén is dolgozó holland Erick van Egeraat, valamint az orosz Capital Group Co. között folyó szerzői jogi perben. Az orosz ingatlanfejlesztő Egeraat beleegyezése nélkül adta tovább terveit egy másik építészirodának továbbtervezésre. Kivételessé teszi a hírt az is, az orosz bíróság egy nemzetközi jogvitában olyan hazai cég ellen döntött, amely fontos szereplője az üzleti életnek. <br/>

Június 26-án a moszkvai bíróság hivatalosan is érvényesítette a stockholmi által 2008 márciusában meghozott határozatot, a budapesti Városháza Fórum tervezésén is dolgozó holland Erick van Egeraat, valamint az orosz Capital Group Co. között folyó szerzői jogi perben. Az orosz ingatlanfejlesztő Egeraat beleegyezése nélkül adta tovább terveit egy másik építészirodának továbbtervezésre. Kivételessé teszi a hírt az is, az orosz bíróság egy nemzetközi jogvitában olyan hazai cég ellen döntött, amely fontos szereplője az üzleti életnek.

Egeraat20130602-27858-1lzs6un.gallery

Egeraat építészirodáját 2003-ban bízta meg az orosz Capital Group a moszkvai Capital Cities épületkomplexum megtervezésével és a kivitelezési munkák felügyeletével. Az építész két felhőkarcolóból és egy átkapcsoló épülettömbből álló, látványos tervet rakott le az asztalra. Ez komoly sajtónyilvánosságot kapott, és a megbízó a tervezett háromszakaszos fizetési kötelezettség első részletét ki is egyenlítette. A részletes tervek kidolgozása és átadása után azonban a fejlesztő megszakította a munkaviszonyt Egeraat irodájával, és nem fizette ki a további jutalékot sem. Egeraat nem sokkal később meglepetten értesült róla, hogy terveinek részleges átdolgozásával és jelentős egyszerűsítésével végül is megkezdődött az építkezés.

A holland építésznek nem maradt más választása, mint bíróságon keresni igazát. A közel kétéves pereskedés után végül a stockholmi nemzetközi bíróság tavaly márciusban Egeraatnak adott igazat, megállapítva, hogy az orosz cég megsértette szerzői jogait, amikor engedélye nélkül használta fel a tervrajzokat, és közel 2,5 millió euró megfizetésére kötelezte a Capital Groupot. Az orosz bíróság most ezt a határozatot hagyta jóvá.

építészet, moszkva, oroszország, erick van egeraat, per, bíróság, capital cities, capital group Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317