Logomain

Kórházat bontanának az olimpiára Chicagóban

By Kovács Dániel 2009. július 1. 10:56

szerk at hg dot hu

A chicagói városvezetés olyannyira elkötelezett a Michael Reese Hospital épületegyüttesének bontása mellett, hogy az állami örökségvédő szervezetek feladták a harcot. Pedig az 1881-ben alapított kórház területén több, a Bauhaus-t alapító neves Walter Gropius közreműködésével tervezett építmény található, amely áldozatul esne a bontásnak. A város a 2016-os olimpiai játékok atlétafaluját építtetné fel a területen. <br/>

A chicagói városvezetés olyannyira elkötelezett a Michael Reese Hospital épületegyüttesének bontása mellett, hogy az állami örökségvédő szervezetek feladták a harcot. Pedig az 1881-ben alapított kórház területén több, a Bauhaus-t alapító neves Walter Gropius közreműködésével tervezett építmény található, amely áldozatul esne a bontásnak. A város a 2016-os olimpiai játékok atlétafaluját építtetné fel a területen.

Michael_reese20130602-27858-1act5m2.gallery

A Michael Reese Hospital, Chicago egyik legrégibb gyógyintézménye az elmúlt években ürült ki teljesen; a napokban pedig lezárul az a folyamat, amellyel az épületegyüttes 86 millió dollárért a város tulajdonába kerül át. Július 14-én már ki is választanák a bontást végző céget, ezt követően pedig Chicago magánbefektetők bevonásával építtetné fel az olimpiai falut a területen, amelyet a játékok után lakó- és kereskedelmi központtá alakítanának. Ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság októberi ülésén esetleg nem Chicagónak ítéli a rendezési jogot, a tervek akkor is ugyanazok: a város minél hamarabb pontot tenne a kórház évszázados történetének végére.

Az Illinois Historic Preservation Agency nem érti a sietséget, de mint mondják: nem sokat tehetnek a város lépései ellen. A fejlesztési tervek szerint a kórház száz évvel ezelőtt átadott főépülete, amely a Schmidt Garden & Martin építésziroda tervezett, megmaradna, közel harminc másik tömböt azonban lebontanának. Köztük a díszes és teljesen épségben megmaradt Rothschild-nővérszállót, és azokat a hatvanas-hetvenes években emelt épületeket, amely tervezésében a város legismertebb mestere, Walter Gropius is részt vehetett. Hogy részt vett-e, biztosan nem tudni, átfogó vizsgálatokat ugyanis még senki nem folytatott a témában.

Chicagót a legesélyesebbek között tartják számon a 2016-os játékokra. A város már korábban bejelentette, hogy kétmilliárd dollárt szán az olimpia megrendezésére, és tárgyalásokat kezdeményeztek Londonnal arról, hogy az ottani stadion 2012 után feleslegessé vált székeit Chicagóban használhassák fel újra. Ez a kezdeményezés aktualitását veszítheti, ha a legújabb terveknek megfelelően a londoni aréna megtartja nyolcvanezres kapacitását, és a város pályázik a 2018-as futball világkupa megrendezésére.

építészet, chicago, usa, egyesült államok, kórház, amerikai építészet, walter gropius, michael reese hospital, chicagói olimpia, olimpia 2016, 2016 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317