Logomain

Jövőre elkészül a lengyel repülés múzeuma

By Kovács Dániel 2009. június 30. 16:51

szerk at hg dot hu

Krakkó régi légikikötőjében hamarosan nyolc épülettel várja majd a látogatókat a lengyel repülés történetének múzeuma. Az új, 4500 méteres központi épület 2010-re készül el, és öt repülőgépet fogad fedele alá. <br/>

Krakkó régi légikikötőjében hamarosan nyolc épülettel várja majd a látogatókat a lengyel repülés történetének múzeuma. Az új, 4500 méteres központi épület 2010-re készül el, és öt repülőgépet fogad fedele alá.

Krakko120130602-27858-1v3pf6u.gallery

Az 1964-ben alapított krakkói légiközlekedési múzeum Európa egyik legrégebbi harcászati repterén, a Rakowice-Czyżny légikikötőben működik, amely már az 1800-as években hőlégballon-felszállóhelyként szolgált. Gyűjteményében több mint 150 gép, helikopterek, repüléstörténeti relikviák és dokumentumok is találhatóak, köztük olyan ritkaságokkal, mint a Wright-testvérek 1909-es modellje, vagy egy 1911-es Etrich Taube.

A múzeum az elmúlt években fokozatosan birtokba vette a kiszolgált hangárokat, központjának felépítésére azonban csak most nyílt mód. A feladatot a berlini Pysall Ruga Architekten nyerte el pályázaton, a lengyel Bartlomiej Kisielewskivel együttműködve. Az épületben előadóterem, a látogatók fogadására alkalmas helyiségek és öt kisebb gép is helyet kap. Formáját természetesen a repülés gondolata ihlette: a tervezők a papírrepülőgép hajtogatásának folyamatából indultak ki, ez alapján formálva a három szárnyból álló alaprajzot. A kifelé emelkedő tetőzet alatt a homlokzati végfalakat üveg alkotja: a múzeumból szabad kilátás nyílik a környező réten kiállított gépcsodákra.

A 13 millió euróba kerülő épület már alakot öltött; a jövő évi átadás várhatóan tartható lesz. Ezzel egyidőben újjáépítik a környező, hathektáros parkot is, tiszteletben tartva a kialakult gyalogos útvonalakat.

építészet, közlekedés, múzeum, Lengyelország, krakkó, lengyel építészet, pysall ruga architekten Icon_print

Pysall Ruge Architekten: A krakkói repüléstörténeti múzeum terve

Pysall Ruge Architekten: A krakkói repüléstörténeti múzeum terve

Pysall Ruge Architekten: A krakkói repüléstörténeti múzeum terve

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317