Logomain

Kortárs romantika: koncertterem a malátagyárban

By Kovács Dániel 2009. június 30. 14:17

szerk at hg dot hu

Cikkep20130602-27858-1mvzyco.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music cikkép

120130602-27858-sp7esi.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music

220130602-27858-1vk1bci.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music

320130602-27858-14x5d6t.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music

420130602-27858-wpp5z6.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music

520130602-27858-ev36oz.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music

620130602-27858-10nheyw.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music

720130602-27858-153z1ig.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music

820130602-27858-7zmky5.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music

920130602-27858-1kqtxw7.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music

1020130602-27858-1qhc622.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music

Galeria20130602-27858-ifa5ps.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music galeria

A kelet-angliai Aldeburgh új zenei központja beszédes a helyi polgárnak éppúgy, mint egy távoli szemlélőnek.

Hogyan adjunk új funkciót egy lelakott, történelmi épületegyüttesnek? Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált az a felfogás, amely a teljes átépítés vagy a pedáns felújítás helyett a történelmi patinát megőrizve, kevés, kortárs eszközzel kiegészítve válaszol az ilyen kihívásra. A sokak által hideg-ridegnek tartott minimalizmus helyett ez a felfogás szinte bátorít a nosztalgiára és a romantikázásra, de anélkül, hogy bármilyen hamis giccsel csapná be érzékeinket. A végeredmény nemcsak a fenntartható építészet alapvetéseinek felel meg, de könnyen befogadható, sajátos esztétikai élményt teremt.

A kelet-angliai Aldeburgh mára világhírűvé vált zenei fesztiválját 1948-ban alapította a hat évvel korábban odaköltözött zeneszerző, Benjamin Britten. Az ő kezdeményezésére és irányításával épült fel a mindössze 2800 lelkes városka koncertterme 1970-ben. A fesztiválnak az utóbbi években lett része a közeli Snape falucskában fekvő egykori malátagyár, a Snape Meltings. Az 1846-ban alapított üzem, ahonnan egykor Londonon át Európa számos vidékére szállították a malátát, a hatvanas évekre kiürült. A védett, régi téglaépületekbe mára kulturális és turisztikai funkciók költöztek, a környék érintetlen élővilágára és persze a neves fesztiválra alapozva.

A ma magántulajdonban levő Snape Maltings legújabb nevezetessége a májusban átadott zenei központ, az Aldeburgh Music. A londoni Haworth Tompkins építésziroda tervei alapján elkészült intézmény a viktoriánus épületegyüttes nagyjából 15%-át foglalja el. Szíve a 350 fős, nyilvános eseményekre is használható Britten Studio, amely az aldeburgh-i koncertközpont próbatermeként működik. Ennél is érdekesebb a Jerwood Kiln Studio, amelyet egy hajdani kemence terében alakítottak ki. A bejárati csarnokot és a műszaki helyiségeket egy, a régebbi épületek közé toldott gabonatárolóban alakították ki.

A felújítás során megőrizték a téglaburkolatok, régi faszerkezetek struktúráját, a sós tengeri szél formálta felületeket. A változatos tömegekre szabdalt épületegyüttes kívülről alig árulkodik új funkciójáról: szinte gyermeki bájjal ruházzák fel a szürke palával fedett, elcsúszott sátortetők, a nyílászárók elhelyezkedésének spontaneitása. Az előcsarnok kopott téglafalán még a régi faspalettákat is megőrizték, a tető kézzel hasított paláit pedig úgy rakták, hogy a fényes felület lefelé nézzen. Az új anyagokkal a környezethez való kötődést kívánták hangsúlyozni: a meghatározó felületeken jelentkező nyersbeton világosszürke színével, durva felületével Aldeburgh kavicsos tengerpartját idézi; a vékony, világos gesztenyefa deszkákkal burkolt mennyezet a magtárak falaira és az épületegyüttest körülölelő nádas textúrájára utal. Épp az Alde folyó közelsége mellett még egy speciális szempontot kellett figyelembe venni: az épületek alá vízálló, vasbeton alapozás került.

Az épületbelső tervezésében a helyben fellelt anyagok újrahasznosítása mellett a megfelelő akusztikai hatás elérése volt a meghatározó cél. A próbaterem belsejét a Haworth Tompkins a nagy koncertterem munkálatait a hatvanas években irányító Arup gárdájával dolgozta ki: a tetőszerkezet kialakításánál például a Britten által ideálisnak vett vibrációs időt vették figyelembe. A betonfalakat részben tölgyfa panelek borítják. Próbák esetén a nézőtéri ülések eltávolíthatók, a terem hangzását pedig a tetőről leereszthető panelek, illetve a két végfalnál elhelyezett függönyök segítségével lehet módosítani.

A hasonló érzékenységű felújításokra itthon egyelőre kevés a példa, de külföldön ez a szemléletmód egyre több helyen hódít. Zászlóshajója az építészettörténeti szakkönyvekben alighanem David Chipperfield Neues Museuma lesz, de hasonló szellemben dolgozott a japán Tadao Ando is a velencei Punta della Dogana átépítésén. A példák azt mutatják: bár a helyszínen talált értékekből indul ki, ez a metódus nem röghöz és helyhez kötött, így a regionális jelzővel sem ruházható fel. A kortárs építészet visszafogott, de markáns elemeit alkalmazva megőrzött történelmi patina értelmezhető kontextust teremt a helybeli látogatónak és a világ túlsó feléről származó szemlélőnek is, mi több: valósággal érzelmi viszonyt alakít.

Az 1991-ben alapított, 35 főt foglalkoztató Haworth Tompkins a munka során hasznosította a londoni Royal Court színház és a Young Vic felújítása során szerzett tapasztalatait. Az utóbbi munka a Royal Institute of British Architects legjelesebb elismerésére, a Stirling-díjra is esélyes volt 2007-ben. Az iroda nemrég nyerte el a megbízást a National Theatre felújítására Londonban. Az Aldeburgh Music következő fázisa, a Dovecot Studio már közel jár a befejezéshez; cor-ten anyagával a kortárs építészet határozott gesztusaként jelentkezik majd a történelmi téglatömbök között. A közeljövőben újabb próbatermek és egy kis kávézó is épül majd.

építészet, egyesült királyság, nagy-britannia, koncertterem, anglia, kulturális központ, brit építészet, haworth tompkins, aldeburgh, snape, aldeburgh music Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317