Logomain

A világ leggazdagabb építészirodáira nem hat a válság

By Kovács Dániel 2009. június 30. 09:21

szerk at hg dot hu

Nyoma sincs a gazdasági válságnak az amerikai építészeti világ 250 legjövedelmezőbb vállalkozásának listáján, amelyet az Architectural Record állított össze. A tavalyi teljesítményt összegző lista kilencszzalékos jövedelemnövekedést mutat 2007-hez képest; dollárban kifejezve ez 12,5 milliárd, szemben az egy évvel azelőtti 11,5 milliárddal. Az elemzés leszögezi, hogy a recesszió nem mindenkit egyformán sújt, és a lassulás azért érezhető, hiszen 2007-ben még 25%-os jövedelemnövekedést mutattak ki az előző évihez képest. <br/>

Nyoma sincs a gazdasági válságnak az amerikai építészeti világ 250 legjövedelmezőbb vállalkozásának listáján, amelyet az Architectural Record állított össze. A tavalyi teljesítményt összegző lista kilenc százalékos jövedelemnövekedést mutat 2007-hez képest; dollárban kifejezve ez 12,5 milliárd, szemben az egy évvel azelőtti 11,5 milliárddal. Az elemzés leszögezi, hogy a recesszió nem mindenkit egyformán sújt, és a lassulás azért érezhető, hiszen 2007-ben még 25%-os jövedelemnövekedést mutattak ki az előző évihez képest.

Monopoly20130602-27858-hexvo7.gallery

A lista élén a Los Angeles-i AECOM Technology Corp. áll 912,7 millió dolláros éves bevétellel - ez 176,5 milliárd forintnak felel meg, azaz a tizede a magyar kormány által meghirdetett, az építőipar élénkítésére szánt mentőcsomagnak. A felhőkarcolóiról ismert, többek közt Kína legújabb rekorderén dolgozó Gensler 648.29 millió dollárja a második, a St. Loius-i HOK 585 milliója a harmadik helyre volt elég. Az élbolyban több ismert nevet találni. A chicagói Perkins+Will 409.50 millióval a 6., a többek közt a Burj Dubai-t jegyző Skidmore, Owings & Merrill 279.43 millióval a 8., a Gazprom szentpétervári negyedét tervező RMJM 220.32 millióval a 9. A huszonkettedik helyen áll a londoni Bettersea-hőerőműből felhőkarcolót alakító Rafael Vinoly irodája 103.61 millió dollárral, a 67. a New York Times új toronyházának tervezésében közreműködő FXFOWLE 47,6 millióval; 44,56 millióval a 76. helyre került a Beyer Blinder Belle, amelyre nemrég a budapesti tőzsdepalota átépítését bízta új tulajdonosa. Jól szerepelt a modernista építészet nagy öregje, a Louvre üvegpiramisáról elhíresült I. M. Pei cége is: a Pei Cobb Freed & Partners-nek a 88. helyre volt elegendő 37.48 millió dollárja – ebben minden bizonnyal a nemrég átadott dohai iszlám múzeum illetménye is benne van.

Az amerikai top 250 listáján szereplő cégek java része annak köszönheti előkelő helyezését, hogy az építészeti tervezés mellett műszaki tervezéssel és kivitelezéssel is foglalkoznak. A recesszió elsősorban a lakóházak, a kereskedelmi épületek és a vendéglátás piacát érintette súlyosan, tehát azok a cégek zuhantak nagyot, amelyek túlságosan függnek ezen területek valamelyikétől – írja az Architectural Record. A szaklap szerint még nem vagyunk túl a nehezén: az Egyesült Államok építőiparának legfontosabb mutatója, az Architectural Billings Index enyhe emelkedése nem ad okot a derűlátásra, a továbbra is hiányzó állami beruházások miatt pedig egyre fokozódik a nyomás az e területre szakosodott cégeken.

építészet, skidmore owings & merrill, usa, egyesült államok, hok, gazdasági válság, 2009, építőipar, gensler, pei cobb freed & partners, perkins + will, fxfowle, amerikai építészet, aecom Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317