Logomain

Visszavonták a világörökségi címet Drezdától

By Kovács Dániel 2009. június 29. 09:57

szerk at hg dot hu

Példa nélküli módon visszavonta Drezda világörökségi címét az ENSZ örökségvédelmi szervezete, az UNESCO múlt heti sevilla-i ülésén. Korábban többször figyelmeztették a várost, hogy az építeni tervezett négysávos Waldsclösschen-híd miatt veszélybe kerül a város egyedi sziluettje, ez pedig komoly szankciókhoz vezethet. Ez a második alkalom, hogy az UNESCO visszavon egy világörökségi címet, de az első a kultúrtáj kategóriájában. <br/>

Példa nélküli módon visszavonta Drezda világörökségi címét az ENSZ örökségvédelmi szervezete, az UNESCO múlt heti sevilla-i ülésén. Korábban többször figyelmeztették a várost, hogy az építeni tervezett négysávos Waldsclösschen-híd miatt veszélybe kerül a város egyedi sziluettje, ez pedig komoly szankciókhoz vezethet. Ez a második alkalom, hogy az UNESCO visszavon egy világörökségi címet, de az első a kultúrtáj kategóriájában.

Hid_latvanyterv20130602-27858-1kms8kz.gallery

Az Elba-völgyének 18-19. században kialakult tája, 18 kilométer hosszan Drezda városának négy évszázadra visszatekintő építészeti emlékeivel együtt 2004-ben kapott világörökségi címet. Mindössze két évvel később felkerült a legveszélyeztetettebb örökségek listájára is: a vezetés a polgárok nyomására nem tett le a tervezett négysávos híd megépítéséről, amely tehermentesítené a történelmi belvárost. Az UNESCO alternatív megoldást, közúti alagutat javasolt, és tavaly júliusban egy év haladékot adott a városnak álláspontja felülbírálatára.

Mivel az építkezések azóta is folynak, a világörökségi bizottság június 25-i, 33. ülésén megvonta a címet a várostól. Erre először és utoljára 2007-ben volt példa, amikor az ománi arab bejza (párosujjú patás) rezervátumának címét nyilvánították semmissé, mivel a szaporítás és az állatok védelme tökéletes kudarcot vallott. Bár az UNESCO korábban Szentpétervár esetében is fenyegetőzött, kultúrtájak és történelmi emlékek esetében a mostani döntés egyedülálló, és minden bizonnyal precedens-értékű lesz. Az utóbbi években egyre több hasonló felszólítás hangzott el a szervezet részéről, többek közt az angliai Bath felé, de az intézkedés akár a világörökségi védőzóna részét képező Belső-Erzsébetváros, azaz a pesti zsidónegyed sorsára nézve is meghatározó lehet.

építészet, örökségvédelem, unesco, németország, világörökség, ensz, drezda, kultúrtáj Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317