Logomain

Formabontó új városházát kap Tallinn

By Kovács Dániel 2009. június 26. 20:21

szerk at hg dot hu

Cikkep20130602-27858-1brppbv.gallery

Tallinn új városházája cikkép

Tallinn220130602-27858-1fd09tu.gallery

hirlevel tallinn

120130602-27858-ro2h40.gallery

Tallinn új városházája - Kép © Bjarke Ingels Group

220130602-27858-1cki0io.gallery

Tallinn új városházája - Kép © Bjarke Ingels Group

320130602-27858-1nckdr7.gallery

Tallinn új városházája - Kép © Bjarke Ingels Group

420130602-27858-17aulbh.gallery

Tallinn új városházája - Kép © Bjarke Ingels Group

520130602-27858-e4bid0.gallery

Tallinn új városházája - Kép © Bjarke Ingels Group

620130602-27858-y4b6q4.gallery

Tallinn új városházája - Kép © Bjarke Ingels Group

720130602-27858-opfahu.gallery

Tallinn új városházája - Kép © Bjarke Ingels Group

820130602-27858-hu4e6q.gallery

Tallinn új városházája - Kép © Bjarke Ingels Group

Galeria20130602-27858-1acsjo0.gallery

Tallinn új városházája galéria

A dán BIG tervezheti az épületet, miután nyolcvan vetélytársát győzte le.

A Bjarke Ingels Group (BIG) építészirodát kérte fel az észt főváros, Tallin az új városháza megtervezésére. A világszerte ismert műhely, amely Dánia legismertebbjei közé tartozik, történetének egyik legjelentősebb feladatát kapja ezzel, de az új épület természetesen az észt fővárosban is meghatározó jelentőségű lesz. A nyertes tervből kiviláglik, hogy mind az építészek, mind a döntnökök tisztában voltak a munka szimbolikus voltával.

Az ötletpályázatot, amelynek eredményeképp a döntés megszületett, a városvezetés az Észt Építészek Uniójával közösen szervezte. A 28 ezer négyzetméteres új épületre kiírt versengésre 81 terv érkezett; a kiválasztott kilenc finalista szakmai zsűrinek prezentálta terveit, amely anonim szavazással döntött a végeredményről. A bizottságban ott ült Tallin és Riga főépítésze, a város képviselője, Tarald Lundevall norvég és Peter Wilson német építészek, valamint több észt szakember. A nyertes pályamű jutalma 500 ezer észt korona (8,83 millió forint).

Az iroda vezetője, Bjarke Ingels szerint egy ilyen győzelemben számos tényező játszik szerepet, különösen egy középületnél. A formát nemcsak a funkció és a környezet, hanem a majdani használók és a városlakók igényei is befolyásolják. Egy anonim pályázatnál ennek felmérése komoly nehézségekbe ütközhet. Az építész szerint a kétlépcsős pályáztatási rendszer annyiban okos megoldás, hogy a második fordulóba jutva, a zsűri javaslatainak fényében bevonhatják a tervezésbe a civileket is. A BIG pályamunkájánál ez „drasztikus változásokhoz vezetett”.

A jó kormányzás átlátható és a polgárok együttműködésére épül. Az új tallinni városháza terve ezt a gondolatot szó szerint lefordítja az építészet nyelvére: a változtatos tömbökben egymás mellé sorolt, nagy üvegfelületekkel megbontott tömböket átlátszó-áttört tetőzet fogja össze, publikus teret alkotva. A közszolgák nem vastag falak mögött dolgozó aparatcsikok, hanem munkájukat bárki nyomon követheti, sőt, kapcsolatba is léphet velük az épület nyitott udvarán. (A kormányzati transzparencia ilyen megoldására a Behnisch & Partner tervezte, 1992-es bonni német parlament, illetve a nem sokkal később a Foster & Partners tervei alapján átépített berlini Reichstag volt az első közismert példa.) Ugyanez persze fordítva is igaz: a hivatalnokok állandó résztvevői és megfigyelői a város életének, annál is inkább, hiszen az új épület közvetlenül az óváros határán, a Linnahall zenei- és sportközpont szomszédságában emelkedik majd.

A városi tanács ülésterme, a demokratikus folyamat szíve a komplexum legmagasabb elemében, a toronyban kap helyet. Ez közvetlenül megközelíthető az épületegyüttes központi teréről. A terem falán hatalmas ablak kínál kilátást a városra, a ferde mennyezetet pedig tükröződő anyaggal borítják: így ha valamelyik képviselő az égnek emeli tekintetét, ott is a város látképével találkozik majd. Kívülről viszont a szorgosan dolgozó képviselők tükröződnek majd a torony előtt elhaladóknak. Távolabbról a torony csatlakozik a tallinni városkép hagyományos elemeinek családjába: a templomok, a régi városháza és a Niguliste múzeum-koncertterem tornya mellé.

A BIG mérnöki partnere a brit Adams Kara Taylor lesz, amelyek egyedi, de gyorsan előállítható és formára szabható szerkezetet tervez az épület keretének. Bjarke Ingels építészirodája számos nemzetközi pályázatban vett részt az elmúlt években, és többek közt Azerbajdzsánban, Mexikóban, Prágában és Sanghajban dolgoznak.

Csupán összehasonlításképp: a budapesti Városháza Fórum tervpályázatán a tallinninál ötezer négyzetméterrel nagyobb telek beépítésére 18 pályázat érkezett, ebből hatot formai hibák miatt kizártak. A 18 induló közül négy volt részben vagy egészben külföldi irodák műve: indult a Murphy/Jahn, az Új Iránnyal összefogó Albert Abus, Erick van Egeraat és Kas Oosterhuis (az utóbbi kettő budapesti irodája azóta bezárt). A budapesti helyzethez hasonlóan Tallinnban sem egyértelmű az optimizmus. Az eredményhirdetéskor Edgar Savisaar polgármester nem tűzött ki határidőt az építkezés befejeztére, csupán reményét fejezte ki, hogy az európai gazdaság nehéz helyzete ellenére az új épület „előbb vagy utóbb elkészül”.

építészet, észtország, tallinn, városháza, big, bjarke ingels group, varoshaza, középület, tarald lundevall, peter wilson Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317