Logomain

Négymilliárdból zöldsáv és kerékpárút az Astoria és a Ferenciek tere környékére

By Kovács Dániel 2009. június 26. 10:49

szerk at hg dot hu

Több zöldfelület, új burkolatok és kerékpárutak épülhetnek az Erzsébet tér pesti hídfőjétől az Astoriáig tartó útszakaszon és a hozzá kapcsolódó köztereken, valamint a Károly körúton. A Fővárosi Közgyűlés június 25-én jóváhagyta a támogatási szerződések megkötését; a több mint négymilliárd forintnyi fejlesztést regionális fejlesztési program keretében viszik véghez – tudtuk meg az önkormányzat sajtóközleményéből. <br/>

Több zöldfelület, új burkolatok és kerékpárutak épülhetnek az Erzsébet tér pesti hídfőjétől az Astoriáig tartó útszakaszon és a hozzá kapcsolódó köztereken, valamint a Károly körúton. A Fővárosi Közgyűlés június 25-én jóváhagyta a támogatási szerződések megkötését; a több mint négymilliárd forintnyi fejlesztést regionális fejlesztési program keretében viszik véghez – tudtuk meg az önkormányzat sajtóközleményéből.

Karoly_korut20130602-27858-33w2hb.gallery

Ha megvalósulnak a tervek, az jelentőst változást hozhat a Belvárosban. A Március 15-e téren a park és római romterület teljesen megújulna, a jelenleg parkolónak használt terület is a park részévé válhat. A Petőfi téren a gyalogos felületet kiszélesítenék, a hat éve zárva tartó Piarista közt pedig ismét megnyitnák a gyalogos forgalom számára. A Váci utca déli szakasza felé a mostani aluljáró vonalában gyalogos átkelőhelyet alakítanak ki. Az átépítés az Apáczai Csere János utca vonalában a Belgrád rakparti csomópontig módosítja a közút vonalvezetését, kiegészítve egy új kerékpárút szakasszal. A Belgrád rakparti csomópont forgalmi rendjének jelentős átalakulását a Hídfőterek projekt tervezett II. üteme hozza majd magával, melynek keretén belül átalakulhat a Március 15-e tér déli részének forgalmi rendje.

A Károly körút forgalomcsillapításának és közterületi megújításának I. üteme az Astoria kereszteződésétől a Deák térig tart, a burkolatok cseréje mellett a növényállomány felújítása, a közművek cseréje és a közvilágítás berendezéseinek megújítása is megvalósul. Az Astoriánál átalakítják a forgalmi rendet (a korábbi hírek szerint körforgalom épülhet) és két felszíni gyalogos átkelőhely is készül.

A Károly körút a Dohány utca – Astoria között továbbra is 2x2 sávos marad. A Károly körúton a közterületek arculata a 4-es metróhoz kapcsolódó Múzeum körúti felszínrendezési munkákkal összehangoltan alakul át, egységes burkolati rendszerrel. A Dohány utca és a Deák tér között a két villamos pálya széthúzásával 8 méter széles zöldsáv jön létre, nyírt fasorral. A jelenlegi, mindkét irányban háromsávos úttest két-két áthaladó közlekedési sávosra szűkül. A jelenlegi középperonos villamos végállomás szélsőperonos lesz, annak érdekében, hogy a pálya Bajcsy-Zsilinszky úti továbbvezetése esetén a villamossal egy helyen lebonyolítható legyen az utas csere. A Károly körút Deák tér – Astoria közötti szakaszán pedig kétoldali, egy-egy irányú kerékpársáv épül.

A Közép-Magyarországi Regionális Operatív Program keretében megvalósuló fejlesztések hivatalos neve a „Budapest Szíve – Reprezentatív kaputérség kiépítése - I. ütem”, valamint a „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése - I. ütem”. A Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága a Hídfőterek kiépítésére vonatkozó kiemelt projektjavaslatot 1.633.119.607 forint, míg a Reprezentatív kaputérség kiépítését célzó beruházást 2.647.284.860 forint összegű támogatásra érdemesnek ítélte. A támogatási szerződések megkötését június 25-én a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta, és felkérte a főpolgármestert az Akcióterületi Terv benyújtására a Pro Regio Közreműködő Szervezet felé – áll a sajtóközleményben, amelyben a tervezett megvalósítás dátuma nem szerepelt.

budapest, urbanisztika, városrehabilitáció, magyarország, belváros, V. kerület, károly körút, astoria, szabadsajtó út, kossuth lajos utca, ferenciek tere, petőfi sándor tér, piarista köz, budapest szíve program Icon_print

A Károly körúti villamospályák között nyolc méter széles zöldsáv épülne

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317