Logomain

Ezeregyéjszaka újratöltve

By Kovács Dániel 2009. június 25. 18:16

szerk at hg dot hu

Cikkep_babilon20130602-27858-1w0t2d7.gallery

Szaddám Husszein palotái cikkép

Babilon20130602-27858-zmycr1.gallery

Szaddám Husszein palotái: Babilon

Babilon_belso20130602-27858-8b5s7o.gallery

Látogatók a babiloni Husszein-palota belsejében

Baszra20130602-27858-16o092m.gallery

Szaddám Husszein palotái: Bászra

Tikrit_kulso20130602-27858-9ak9si.gallery

Szaddám Husszein palotái: Tikrit

Tikrit_belso20130602-27858-17riuo9.gallery

Katonák a tikriti Husszein-palotában

Tikrit_kosaras20130602-27858-22vbxn.gallery

Kosarazó amerikai katona a tikriti Husszein-palota nagytermében

Bagdad20130602-27858-wnj05j.gallery

Bagdad, a Tartar-tó körötti Husszein-paloták egyike

Bagdad_belso_agy20130602-27858-1luuv54.gallery

Bagdad, az elnöki palota egyik hálószobája

Bagdad_tron20130602-27858-udy9ch.gallery

Amerikai katona az egyik bagdadi palota trónszékében

Bagdad_szobrok20130602-27858-f21iom.gallery

Bagdad, a Köztársaság-palotáról eltávolított Husszein-büsztök

Galeria20130602-27858-1b4khr1.gallery

Szaddám Husszein palotái galéria

A világ sokáig mit sem tudott Szaddám Husszein 90-es években emelt palotáiról.

2003 májusában George W. Bush elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok megnyerte az iraki háborút. Decemberben elfogták a menekülő volt elnököt, Szaddám Husszeint, akit három év múlva az iraki bíróság jogerős ítélete alapján kivégeztek. Az exdiktátor köztéri szobrait ledöntötték, festményeit lemosták. Több tucatnyi palotája azonban ma is áll, egy 20. század végi, vérbeli diktátor fellengzős ízléséről árulkodva.

Mint a legtöbb diktátor, Szaddám Husszein is rajongott az építészetért, és mint a legtöbb diktátor, ő is úgy gondolta, hogy személyes ízlése elég alap ehhez a rajongáshoz. A többnyire barna katonai egyenruhában vagy fekete öltönyben mutatkozó exelnökről valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy lételeme a fényűzés. Palotáiról a világ közvéleménye keveset tudott, de az iraki háború után maguk a vaskos falak mögé beóvakodó helyiek is csodálkozva fogadták az Ezeregyéjszakák kilencvenes években megálmodott mesevilágát.

Egy tíz évvel ezelőtti adat szerint Husszein az Öböl-háború vége, azaz 1991 után 48 palotát építtetett szerte az országban. Csak a bagdadi Tartar-tó körüli, 19 házból álló komplexumot harminc épülettel bővítették; a diktátor és két fia rendszeresen múlatta itt az időt horgászással. Az építkezések lendületét csak az fékezte le, hogy az ENSZ brit és amerikai nyomásra megtiltotta a márvány és az alabástrom iraki importját, és a fényűző építkezések helyett a nyomorgó iraki nép helyzetének jobbítására szólította fel Husszeint, aki mintha épp a nemzetközi szankciók elől igyekezett volna sajátos, külön univerzumába menekülni.

Az ország területén szatellitként szétszórt paloták stílusa egységesnek nem nevezhető: a tradicionális közel-keleti szamárhátívek és cseppkőboltozatok mellett gyakorta megjelennek az ókori Mezopotámia vagy a római birodalom építészetéből származó motívumok is. Mindez természetesen óriási méretben és csakis márványból. A külsőt gyakorta faragványok és szobrok díszítették: a babiloni rommezőnél épült palota asszír előképek nyomán készített domborművei egymás mellett ábrázolják Husszeint és Hammurápit, az ókori Babilónia első uralkodóját. A bagdadi Köztársaság-palota bejáratánál a diktátor négy többméteres mellszobra vigyázta a környéket. A belsőket alabástrom-, márvány-, mozaikburkolatok és fényűző berendezés ékítette, a neobarokk bútorok mellett aktuálpolitikai vonatkozású „műremekekkel": a Köztársaság-palota ebédlőjében például egy hatalmas, iraki rakétákat ábrázoló festmény lógott.

Az építkezések gyakorta a környezet átfogó alakításával kapcsolódtak össze. A leghírhedtebb példa az ókori Babilon városának rommezeje, ahol Husszein utasítására 1982-ben megkezdődött a Bibliából ismert mezopotámiai uralkodó, Nabukodonozor 600 szobás palotájának „rekonstrukciója”. A föld fölött másfél-két méter magasságban megmaradt évezredes téglafalakra Husszein munkásai hatvanmillió új téglával toldották meg, amelyek mindegyike a diktátort dicsőítő feliratot hordozott: „Szaddám Husszein, Irak védelmezőjének korában, aki újjáépítette a civilizációt és Babilont”.

A romterület szomszédságában, az Eufrátesz partján emelkedik Husszein saját palotája. A négyszintes épület ókori zikkuratot mintáz; a külsejét díszítő faragványok stílusát ugyancsak asszír és perzsa motívumok ihlették. A belsőben több ezer négyzetméternyi márvány és arany, a padlóban a diktátor monogramja – ez visszatérő motívum a többi palotában is. A palotát Hillah városa néhány hónappal ezelőtt, miután az amerikai erők elhagyták, némi belépti díj fejében látogathatóvá tette. Bár az ablakok többsége betört és a falakat elborítja a graffiti, az üres, ám grandiózus belsők így is jól érzékeltetik Husszein extravagáns ízlését. A városnak hétmillió dollárra lenne szüksége, hogy konferenciaközponttá és turisztikai látványossággá alakítsa az épületet. A környező, kisebb tömbök helyreállítását már megkezdték; az egyik márvánnyal borított teremben, ahol állítólag Husszein is megszállt egyszer, 172 dollár leperkálását követően bárki eltölthet egy éjszakát.

Hillah példája nyomán a Szaddám szülővárosaként számon tartott Tikritben is szállodává alakítanák a diktátor itteni, viszonylag jó állapotban megmaradt lakát. Husszein valójában nem itt, hanem a 13 kilométerre fekvő Al-Audzsa városában látta meg a napvilágot. Itt emelt palotájából csak kiégett romok maradtak; kivégzése után viszont itt lelt végső nyughelyre, a róla elnevezett mecsetben.

A kilencvenes évek elején épült bászrai palota is közcélokat szolgál a jövőben. Az iraki hatóságok a brit hadsereg és a British Museum segítségével múzeummá alakítják; a projektet a bagdadi múzeum 1926-os alapításában segédkező régészről, Gertrude Bellről keresztelték el. Innen, a fővárosból érkezik majd a kiállítandó kincsek zöme, bár a háború alatt elszenvedett sérülésekből a bagdadi múzeum sem tért még teljesen magához.

A fentiek azonban a kivételek közé tartoznak: a legtöbb egykori elnöki palotával nemigen tud mit kezdeni Irak. Annál is inkább, mert java részüket még mindig az amerikai katonák uralják: a boltívek között ideiglenes mosdók és kondigépek sorakoznak, a márvánnyal borított termeket kosarazásra használják. A legnagyobbat, a bagdadi Köztársaság-palotát a bombázások megkímélték, mert az amerikaiak azt gyanították: a falak közt értékes dokumentumok rejtőznek. Az ostromot követően itt működött az amerikai nagykövetség egészen az új, a világ legbiztonságosabbjaként ünnepelt konzulátus elkészültéig.Az épület jelenleg is a szigorúan védett Zöld Zóna része, így a helyiek be sem juthatnak - ebből a szempontból nem sok minden változott Husszein idejéhez képest. A Tartar-tó palotái azonban csendes tanúi az ország demokratizálódásának: ott, ahol egy évtizede a diktátor családja várta a fogást, ma a Bagdadi Horgászklub tagjai gyűlnek össze minden vasárnap.

építészet, magazin, közel-kelet, palota, bagdad, irak, szaddám husszein, bászra, tikrit, babilon Icon_print

Szaddám Husszein palotái cikkép

Szaddám Husszein palotái: Babilon

Látogatók a babiloni Husszein-palota belsejében

Szaddám Husszein palotái: Bászra

Szaddám Husszein palotái: Tikrit

Katonák a tikriti Husszein-palotában

Kosarazó amerikai katona a tikriti Husszein-palota nagytermében

Bagdad, a Tartar-tó körötti Husszein-paloták egyike

Bagdad, az elnöki palota egyik hálószobája

Amerikai katona az egyik bagdadi palota trónszékében

Bagdad, a Köztársaság-palotáról eltávolított Husszein-büsztök

Szaddám Husszein palotái galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317