Logomain

Varázshegy épülhet az Állatkertben

By Kovács Dániel 2009. június 25. 15:23

szerk at hg dot hu

Uniós pályázati források segítségével folytatódik a Fővárosi Állat- és Növénykert két évtizede tartó rekonstrukciója.

A Fővárosi Közgyűlés június 25-én döntött arról, hogy uniós pályázati források segítségével folytatódik a Fővárosi Állat- és Növénykert két évtizede tartó rekonstrukciója. Ha sikeres lesz a pályázat, az Állatkert legnagyobb építménye, a Nagyszikla, valamint a szomszédos Bölény- és Zsiráfházak újulhatnak meg. A Nagyszikla Varázsheggyé alakul: belső terében a különleges, interaktív kiállítás vonzó programokat kínál majd a látogatóknak. A meleget az épületek számára pedig megújuló energia, a Széchenyi Fürdő elfolyó hulladékvizének hőmérséklete biztosítaná.

Allatkert20130602-27858-tj0m1f.gallery

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén támogatta a Fővárosi Állat-és Növénykertet abban, hogy pályázatot nyújtson be a Közép-Magyarországi Operatív Program konstrukcióban Európai Uniós források megszerzésére. A megkapható támogatások, valamint az Állatkert és a Főváros saját forrásai segítségével a Nagyszikla belső kiállítótere, valamint a Bölény-és Zsiráfházak eredeti tervek szerinti rekonstrukciója valósulhatna meg.

A közelmúltban szerkezetileg felújított Nagysziklában kiállító- és rendezvénytér jönne létre, a Bölény- és Zsiráfházak rekonstrukciói pedig Kós Károly és Zrumeczky Dezső eredeti tervei alapján valósulhatnának meg. A sziklatér belső tere jelenleg kihasználatlan, tervezett beépítése Európában egyedülálló lenne, és nemcsak az Állatkert, de a főváros turisztikai vonzerejét is jelentősen növelné. A létrejövő rendezvényterek 600-700 fő befogadására lennének alkalmasak, helyszínéül szolgálva sokféle játékos, oktatási elemmel felszerelt kiállításnak, családi és gyermekprogramnak, esténként művészeti és ismeretterjesztő előadásoknak, koncerteknek, valamint időszaki kiállításoknak egyaránt. Mivel az Állatkert munkatársai a projekt megvalósulásával több, várhatóan igen népszerű és időjárástól független programot rendezhetnének meg, a látogatottság nemcsak növekedne, de egyenletesebbé is válna.

A projekt keretein belül a szikla és az állatházak fűtése megújuló energiával: a Széchenyi-fürdő elfolyó vizének termálhőjével valósulhatna meg. A környezetbarát fűtés kialakításával növekedne a megújuló energia felhasználás aránya, míg az éves szén-dioxid kibocsátás pedig akár több száz tonnával is csökkenhetne – így járulva hozzá városunk levegőjének javításához. A termálvíz használata jelentős megtakarításokat eredményezhetne az intézmény által felhasznált gáz mennyiségének csökkentésében is. A megújuló energiát a környezet érdekében hasznosító fűtési rendszer a Főtáv Zrt. szakmai közreműködésével és kivitelezésével valósulhatna meg.

A projekt előkészítettsége előrehaladott: a szükséges tervek, hatósági engedélyek, illetve a megvalósíthatósági tanulmány rendelkezésre állnak, így - a Közgyűlés mai döntését követően - az Európai Uniós pályázat benyújtható. A beruházás tervezett, teljes költsége nettó 1,2 milliárd forint, amelyhez a Fővárosi Állat-és Növénykert 100 millió, a Fővárosi Önkormányzat pedig mai döntésével 200 millió forintos önerőt biztosít.

Forrás: sajtóközlemény

felújítás, építészet, budapest, örökségvédelem, magyarország, állatkert, fővárosi állat- és növénykert, kós károly, zrumeczky dezső Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317