Logomain

Alakot ölt a világhírű Hoover-gát felett ívelő híd

By Kovács Dániel 2009. június 25. 14:17

szerk at hg dot hu

A tervek szerint bő egy év múlva, 2010 szeptemberében adják át azt a hidat, amely a harmincas évek Amerikájának egyik nagy csodája, a Hoover-gát felett ível majd át. A látványos vasbeton szerkezet a 93-as autópályának a gáton átvezető, szűkös és veszélyes szakaszát váltja majd ki, egyszerűbb összeköttetést teremte Phoenix és Las Vegas között. Az átkelő 256 méter magasan ível majd a kanyon fölött. <br/>

A tervek szerint bő egy év múlva, 2010 szeptemberében adják át azt a hidat, amely a harmincas évek Amerikájának egyik nagy csodája, a Hoover-gát felett ível majd át. A látványos vasbeton szerkezet a 93-as autópályának a gáton átvezető, szűkös és veszélyes szakaszát váltja majd ki, egyszerűbb összeköttetést teremte Phoenix és Las Vegas között. Az átkelő 256 méter magasan ível majd a kanyon fölött.

Hoover_keszul20130602-27858-brlleb.gallery

A nagyjából 240 millió dolláros beruházás 2001. szeptember 11. után vált égetően szükségessé, amikor biztonsági okokból kitiltották a kamionokat a Hoover-gáton átvezető útról. A 2006 közepén elkezdődött építkezésben két év csúszást okozott, hogy az év őszén az erős szelek összedöntötték az épp elkészült darukat a kanyonban. A terveket a San Franciscó-i T.Y. Lin International készítette. Az új útrendszer leglátványosabb eleme kétségtelenül maga a híd: a vasbeton útpálya 579 méter hosszú, ebből 329 métert tart a folyó feletti ív.

A névről már 2004-ben megszületett a döntés. Az átkelő hivatalosan a Mike O'Callaghan-Pat Tillman Memorial Bridge névre hallgat. A 2004-ben elhunyt O’Callaghan vietnami veterán, majd 1971-79 között Nevada állam kormányzója volt. Tillman szépreményű sportoló, az Arizona Cardinals focistája, aki fényes karriert hagyott oda a hadseregért; Afganisztánban vesztette életét.

A várakozások szerint naponta 17 ezer autó és kamion használja majd az átkelőt, ez a szám pedig 50%-kal nő majd a következő két évtized alatt. Az áthajtók nagy részének azonban a négysávos hídpálya és a védőkorlátok miatt a Hoover-gát lenyűgöző látványa nem adatik meg, ellentétben a gyalogosokkal.

építészet, usa, híd, egyesült államok, las vegas, amerikai építészet, phoenix, hoover-gát Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317