Logomain

Megkezdődött az első kereskedelmi űrrepülőtér építése

By Kovács Dániel 2009. június 24. 14:18

szerk at hg dot hu

A Virgin Galactic által működtetett reptér épületét Sir Norman Foster brit sztárépítész tervezte. <br/>

Június 18-án megkezdődött az első kereskedelmi űrreptér, a Spaceport America építése Új-Mexikóban, Bill Richardson kormányzó, a cég illetékesei és az üzleti célú űrrepülés közismert támogatóinak jelenlétéban. A Virgin Galactic által működtetett reptér épületét Sir Norman Foster brit sztárépítész tervezte, akinek ez végre alkalmat ad a mosolygásra a fordulatos elmúlt év után. Annál is inkább, mivel a múlt héten derült ki, hogy Európa legmagasabb felhőkarcolója, az általa tervezett, de a gazdasági válság miatt lefújt Russia Tower helyén autóparkoló nyílik.

Foster_repter20130602-27858-34zmes.gallery

Az űrrepülőgép ennél mégiscsak nemesebb közlekedési eszköznek tűnik. A Richard Branson brit médiamogul által működtetett Virgin Galactic repülőmodelljeit már korábban bemutatták, a cég logójával egyetemben, amelyet a tulajdonos édesanyjáról mintáztak. Most pedig végre az állomás építése is kezdetét vette. A jórészt a föld alá kerülő építmény összesen 225 millió dollárba kerül majd. A sivatagi dombot idéző hullámalakzat harmonikusan simul bele a tájba. A talajba vájt bejárati katlan falain bemutatják az űrhajózás múltját és a projektet a kezdetektől lelkesen támogató Új-Mexikó állam történetét. A hosszanti tengely az emeleti szint szuperhangárjában folytatódik, ahol a repülőgépek és a szimulációs szoba kap helyet.

Az épületeket úgy tervezték, hogy a földhő hasznosításával kivédjék az időjárás szélsőséges ingadozásait és felfogják az erős szeleket. Az űrrepülőtér teljesíti a fenntartható építészet amerikai rendszere, a LEED platinaszintű követelményeit. A helyi anyagokból és technológiával készülő együttes megvilágításáról tetőablakok gondoskodnak, míg a terminálcsarnok üveghomlokzata zavartalan kilátást biztosít a kifutópályákra. Az űrhajósok felkészülését szolgáló részeket és a látogatózónákat egybenyitják, hogy érzékelhető tegyék az űrutazás izgalmát, sőt időszakonként az irányítótoronyba is be lehet lépni. Az űrtúra várhatóan 2010-ben indul: az első úton Sigourney Weaver, Stephen Hawking és a sztárdesigner Philippe Starck kap helyet.

építészet, usa, richard branson, norman foster, egyesült államok, új-mexikó, űrrepülőtér, virgin galactic, foster & partners, reptér Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317