Logomain

Csupaüveg belvárosi negyedet kap Bécs

By Kovács Dániel 2009. június 23. 16:06

szerk at hg dot hu

Sokéves vita után végre beépülhet Bécs egyik legvitatottabb háztömbje, a Wien Miett vasútállomás környéke. A kilencvenes években ide tervezett, közel százméteres toronyházakat a Bécs világörökségi városképéért aggódó UNESCO nyomására elvetették. Az új projekt alacsony, de a belvárost idéző sűrű beépítéssel számol, magas színvonalú kortárs építészetet hozva az elhanyagolt környékre. <br/>

Sokéves vita után végre beépülhet Bécs egyik legvitatottabb háztömbje, a Wien Mitte vasútállomás környéke. A kilencvenes években ide tervezett, közel százméteres toronyházakat az osztrák főváros világörökségi városképéért aggódó UNESCO nyomására elvetették. Az új projekt alacsony, de a belvárost idéző sűrű beépítéssel számol, magas színvonalú kortárs építészetet hozva a világ tíz legélhetőbb városa között számon tartott Bécs elhanyagolt környékére.

Wienmitte120130602-27858-qpfqve.gallery

A vitatott magasházprojekt egy eleme, a 87 méter magas City Tower Vienna 2003-ban elkészült, és átadták a bécsi igazságügyi centrum céljaira. Ugyanebben az évben azonban a projektet a világörökségi szervezet tiltakozására leállították, és a terveket átdolgoztatták; az eredeti tervező Ortner & Ortner mellé bevonva a Neumann & Steiner és Lintl & Lintl irodákat is.

A négyzet alaparjzú területen keretes beépítés készül, folytatja a meglévő utcaképet. A hagyományos magassághoz igazodó homlokzatok mögött egyetlen, magasabb toronyépület kap helyet. A nagyméretű komplexum a látványtervek alapján ítélve többféle homlokzatkiképzést kap, nagy teret engedve az üvegnek és a fémnek.

A vasúti területek felülépítésével a Wien Mitte 127 ezer négyzetméternyi hasznos teret hoz létre; ez jelenleg a legnagyobb vegyes használatú beruházás egész Bécsben. A Landstrasser Hauptstrasse és a Gigerstrasse felől nyílik majd a 28 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont, amely fölött öt emeleten irodák kapnak helyet, nem kevesebb mint 60 ezer négyzetméteren. Innen híd vezet át a szabadidőközpontot tartalmazó tömbbe, ahol moziközpont és sportcentrum nyílik. A mélygarázsban 500 gépkocsi elhelyezésére nyílik mód.

A vasútállomás átépítése még megkezdődött; a munkák kezdetekor a befejezést 2011 első felére becsülték.

építészet, városfejlesztés, Ausztria, urbanisztika, bécs, osztrák építészet, wien mitte, ortner & ortner Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317