Logomain

Costa Rica utat mutat a fenntartható építészetben

By Kovács Dániel 2009. június 22. 14:48

szerk at hg dot hu

A fenntartható építészet manapság toptémának számít a szakmai nemzetközi vizein, nagyon kevesen tudják azonban összeegyeztetni a megrendelők esztétikai elvárásait és a környezetbarát működtetéssel járó funkciókat. Magyarán: a zöld épületek sokszor elég csúfra sikerednek. A jó példa azonban egyre több: most épp a spanyol moho architects mutatott be egy Costa Ricába tervezett, 25 emeletes toronyházat, amely sajátos külsejével nemcsak multifunkcionális mivoltát takarja, de újszerű esztétikai skálát is teremt. <br/>

A fenntartható építészet manapság toptémának számít a szakmai nemzetközi vizein, nagyon kevesen tudják azonban összeegyeztetni a megrendelők esztétikai elvárásait és a környezetbarát működtetéssel járó funkciókat. Magyarán: a zöld épületek sokszor elég csúfra sikerednek. A jó példa azonban egyre több: most épp a spanyol moho architects mutatott be egy Costa Ricába tervezett, 25 emeletes toronyházat, amely sajátos külsejével nemcsak multifunkcionális mivoltát takarja, de újszerű esztétikai skálát is teremt.

Costa_rica120130602-27858-199giyx.gallery

A közép-amerikai Costa Rica fővárosa, a 350 ezres San José új nevezetessége lehet 2012-től az a toronyház, amely egyben a kidolgozás alatt álló regionális környezetstratégia mérföldkövének is ígérkezik. Csakúgy, mint maga a torony, a progresszív stratégia is kidolgozás alatt áll, előbbi látványtervei azonban kifejezetten ígéretesek. A moho architects 25 emeletes tornyát kifejezetten a helyi klíma és igények figyelembe vételével tervezik.

A hasáb formájú toronyteste és építészek a felső harmadban szálasan szétbontották, az egymás mellé sorolt apartmanoknak több napfényt és egyedi kilátást biztosítva. A torony alsó része beugrókkal tagolt, fedett közteret teremtve. A középső szakaszon az épülettestbe mélyített kertekkel teremtenek relaxációs helyszínt, a növényfelületek pedig kellemes mikroklímát teremtenek. A vegyes program 24 órás használatra szól: az épületben kereskedelmi terek, üzletközpont, irodák, konferenciatermek, szálloda és kaszinó is helyet kapna; az épület tetején pedig kilátó működne.

A homlokzat a passzív energiafelhasználásra épül: a falamellák megvédik az épület belsejét az erős napsugaraktól, de elegendő természetes fényt biztosítanak. A speciális üvegezésnek köszönhetően a légkondicionálást szinte teljesen ki lehet zárni – ez manapság már a fenntartható építészet egyik alapvetésének számít. A tervek szerint az épület 2012-ben nyílhat meg.

építészet, torony, fenntartható építészet, közép-amerika, moho architects, costa rica, san jose Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317