Logomain

80 kilométeres átkelő épülhet Ázsia és Amerika közt

By Kovács Dániel 2009. június 19. 10:17

szerk at hg dot hu

A jövő legjelentősebb globális építési projektje lehetne a Bering-szoroson átvezető útvonal megépítése.

A jövő legjelentősebb globális építési projektje lehet az Ázsia-Európa-Afrika kontinenshármasát és Amerikát összekötő, a Bering-szoroson átvezető útvonal megépítése. Bár kormányzati szándék egyelőre sehol sem született, nemrég kiírtak egy ötletpályázatot az átkelés megtervezésére. A most kihirdetett, nyertes pályázatok többsége hidat vizionált a szorosba, és kiderült az is, hogy a nyolcvan kilométer hosszú átkelőrendszer már mai technológiánkkal megvalósítható lenne.

Bering_nyertes20130602-27858-1691jim.gallery

Amerika és Ázsia közvetlen összekötése elképzelhetetlen változásokat hozna, elsősorban a két ország nagyhatalmainak: Oroszországnak, Kínának, Kanadának és az Egyesült Államoknak a kapcsolatában – hangsúlyozzák a szakértők. Talán éppen ezért, hivatalosan még sosem indult meg a tervezés, több száz vízió látott azonban napvilágot a szakma és a civil lakosság részéről. A legutóbbi, az eddigieknél kicsit komolyabb kezdeményezés a Bering Strait International Ideas Competition, amely elsősorban az összeköttetés ideális módjára keresett megoldást, professzionális és diák-kategóriában várva munkákat.

A beérkezett elképzelések közös jellemzője, hogy a szoros közepén fekvő Diomede-szigetek érintésével számolnak; innentől azonban szabad a pálya. A professzionális kategóriában első helyezéssel és 55 ezer dollárral jutalmazott elképzelés, a TALLER 301 kolumbiai és venezuelai építészek munkája, és a két földrészt összekötő hídrendszert gátként működő mesterséges szigetcsoportok építésével kötné össze. A bronzérmet a francia architecture OFF pályaműve és két dél-koreai elképzelés, a Bridge the Memory és az Imprinted Time kapta. Az előbbi különösen figyelemreméltó, mert alagutat és hidat vegyítve teremtené meg az összeköttetést. A harmadik díjjal szintén megosztva spanyol és lengyel elképzeléseket jutalmaztak.

A dél-koreaiak a diákok között is arattak: ők kerültek mindhárom dobogós helyre, a másodikat egy német, a harmadikat pedig egy francia és egy brit-kínai csapattal osztva meg.

A kiírók szerint jelenlegi technikai felkészültségünkkel az átkelő a Bering-szoros zord körülményei ellenére is megvalósítható lenne. A két szigetet a szárazföldhöz csatoló hídszárnyak hossza nem sokkal haladná meg a jelenlegi nyílt tengeri hídrekorder, a 2008. május elején használatba vett Hangzhou Bay Bridge méretét. A Diomede-szigetek közül egyébként az Oroszországhoz tartozó nagyobbik lakatlan, az Alaszka részén tartozó kisebbiken egy másfélszáz lelkes inuit falucska található.

építészet, oroszország, usa, híd, bering-szoros, szibéria, alaszka, ötletpályázat, átkelő, alagút, uia, bering-projekt Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317