Logomain

Hét évre bezárhat a stockholmi nemzeti galéria

By Kovács Dániel 2009. június 17. 15:13

szerk at hg dot hu

A 75 millió eurósra, azaz mintegy tervezett felújítás és bővítés munkálatai miatt hét esztendőre bezárnák a svéd Nemzeti Galéria épületét. Bár közben máshol megtekinthető lenne a gyűjtemény egy része, a skandináv ország kulturális minisztere sokallja a Nationalmuseum néven ismert intézmény hétéves klauzúráját, így még megvétózhatja a döntést. <br/>

A 75 millió eurósra, azaz mintegy tervezett felújítás és bővítés munkálatai miatt hét esztendőre bezárnák a svéd Nemzeti Galéria épületét. Bár közben máshol megtekinthető lenne a gyűjtemény egy része, a skandináv ország kulturális minisztere sokallja a Nationalmuseum néven ismert intézmény hétéves klauzúráját, így még megvétózhatja a döntést.

Stockholm20130602-27858-gon8gb.gallery

A hét szűk esztendő alatt a 16 ezer festményből és szoborból, 30 ezer iparművészeti alkotásból és félmillió grafikából álló kollekció egy része továbbra is megtekinthető lenne, más kiállítóhelyeken. A művészeti könyvtár azonban, amely ugyanabban az épületben található, zárva tartana. A kulturális miniszter döntésének fényében a teljes felújítási ütemezés, valamint a 2000 négyzetméteresre tervezett bővítmény elkészültének ideje is változhat.

A Nationalmuseum Európa legrégibb múzeumainak egyike: 1792-ben Kongling Museum, azaz Királyi Múzeum néven alapította II. Gusztáv svéd király. Jelenlegi otthona neoreneszánsz stílusban 1866-ra készült el, a kor neves építésze, a nemrég szintén felújított berlini Neues Museumot is tervező Friedrich August Stüler tervei alapján. Az épületet utoljára a hatvanas években bővítették, a legfrissebb átalakítás pedig az 1996 óta működő étterem.

felújítás, építészet, múzeum, rekonstrukció, svédország, stockholm, friedrich august stüler, svéd építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317