Logomain

Az építészet a legexkluzívabb szakma

By Kovács Dániel 2009. június 15. 10:47

szerk at hg dot hu

Egy friss kormányzati felmérés szerint Nagy-Britanniában az építészeké számít társadalmilag a legexkluzívabb szakmának, megelőzve az orvosi, jogi, gyógyszerészi és könyvelői praxisokat. Ez annyit tesz, hogy az építészeti diploma megszerzése kerül a legtöbbe a szigetországban: költségei meghaladják a 60 ezer fontot (ez a jelenlegi árfolyamon közel húszmillió forintot jelent). Ehhez képest a felmérés azt is kimutatta: a pályakezdő építészek fizetése a legrosszabbak közé tartozik, alig éri el az évi húszezer fontot. <br/>

Egy friss kormányzati felmérés szerint Nagy-Britanniában az építészeké számít társadalmilag a legexkluzívabb szakmának, megelőzve az orvosi, jogi, gyógyszerészi és könyvelői praxisokat. Ez annyit tesz, hogy az építészeti diploma megszerzése kerül a legtöbbe a szigetországban: költségei meghaladják a 60 ezer fontot (ez a jelenlegi árfolyamon közel húszmillió forintot jelent). Ehhez képest a felmérés azt is kimutatta: a pályakezdő építészek fizetése a legrosszabbak közé tartozik, alig éri el az évi húszezer fontot.

Tervtekercsek20130602-27858-1a47clw.gallery

Az Alan Milburn, korábbi egészségügyi miniszter által vezetett bizottság 120 különféle szalmát vizsgát, és végkövetkeztetésit a nyár vége felé teszi közzé. Az azonban máris tudható, hogy az építész szakma több szempontból is kilóg a sorból – írja a BD Online szakmai magazin. A jelentés szerint a magas képzési költségek és az alacsony kezdőfizetés azzal a következménnyel járhat, hogy a szakma elitizálódik, azaz: csak a biztos háttérrel rendelkező fiatalok engedhetik meg maguknak, a rosszabb társadalmi körökből jövők pedig inkább más, alacsonyabb kockázattal járó hivatást választanak.

Sunand Prasad, a Royal Institute of British Architects elnöke, aki szintén tagja a bizottságnak, úgy nyilatkozott: a meglepő eredmények részben az elmúlt években a szakmát szinte letaroló válság következményei, amely mindenhol lejjebb szállította a fizetéseket. Prasad hangsúlyozta, hogy a diákok helyzetén javítani kell. A bizottság jelentése állami ösztönző programokat javasolt; ilyenek már jelenleg is működnek, például a tavaly nyitott Stephen Lawrence Center-ben, ahol alacsony társadalmi osztályokból származó fiatalok építészképzését segítik. A központ névadója, az építésznek készülő, 19 éves Lawrence rasszista indítékú gyilkosság áldozata lett 1993-ban.

építészet, egyesült királyság, nagy-britannia, anglia, riba, sunand prasad, válság, felmérés, brit építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317