Logomain

Getty: a csillogás mögött

By Kovács Dániel 2009. június 14. 10:14

szerk at hg dot hu

Cikkep20130602-27858-1nxiq89.gallery

A Getty Villa főépülete cikkép

1tavlati20130602-27858-1vqjpsb.gallery

A Getty Villa madártávlatból - Kép © SPF:a

2regi_epulet20130602-27858-zqrwun.gallery

A Getty Villa oldalhomlokzata - Kép © SPF:a

3regi_es_uj20130602-27858-oa0soq.gallery

Régi és új találkozása a Getty Villában - Kép © SPF:a

4bolt20130602-27858-16pjchm.gallery

A Getty Villa múzeumi boltja - Kép © SPF:a

5lepcsok20130602-27858-1bhkgrg.gallery

Getty Villa, külső lépcsők - Kép © SPF:a

6ejszaka20130602-27858-1uafpd2.gallery

A Getty Villa éjszaka - Kép © SPF:a

Galeria20130602-27858-z0ashx.gallery

Getty Villa galéria

Magyarok munkájával újult meg a világ leggazdagabb múzeuma, a kaliforniai Getty Museum római villákat idéző épülete.

Két magyar építész, a Kaliforniában dolgozó Páli Zoltán és Fekete Judit irodája működött közre a világ leggazdagabb múzeumának megújításában. Az amerikai olajmilliárdos, J. Paul Getty által alapított intézmény két épületegyüttesből áll: az újkori műkincseknek helyet adó Getty Center Los Angeles-ben épült fel, míg az ókori remekek egy antik mintára épült villában láthatóak, a kaliforniai Pacific Palisades területén. A magyar építészek vezette SPF:a építésziroda ez utóbbi helyreállításában működött közre, a gyűjtemény illegálisan szerzett kincsei körül bonyolódó nemzetközi botrány közepette.

J. Paul Getty, aki 67 éves korára az Egyesült Államok leggazdagabb emberévé vált, az angolok és a műkincsek iránti szenvedélyéről is közismertté vált. Még mielőtt élete utolsó évtizedeire Nagy-Britanniába költözött volna, Getty galériát nyitott kaliforniai villája mellett. A gyűjtemény gyarapodásával azonban csakhamar kifogyott a helyből, így 1974-re különleges épületegyüttest emelt az ókor ihletésében, miután a kollekció nagy részét e korból származó tárgyak teszik ki.

A Getty Villa az itáliai Herculaneum városának egyik épületét mintázza. Eredetije, a Villa dei Papiri egykor Julius Caesar apósáé volt, mígnem Kr. u. 79-ben a Vezúv kitörésekor, amely Pompeit is elpusztította, húszméteres hamuréteg temette alá. Ennek köszönhetően viszonylag épségben megmaradt, megőrizve az ókor egyetlen érintetlenül meglelt könyvtárát is – ezekről a megkövült tekercsekről kapta mai nevét. Ahol Kaliforniában el kellett térni az előképtől, ott a tervező Langdon Wilson más, ugyanazon a környéken álló antik házakat vett alapul. Kevésbé közismert, de információnk szerint az 1956-ban Amerikában letelepedett, magyar származású Stephen Felszeghy is részt vett a tervezési munkákban. Mivel az amerikai építészek kevéssé ismerték az antik előképet részleteit, Felszeghy-re többek közt az oszlopsorok és a mozaikok kidolgozását bízták.

A nemes szépségű, két négyzetes udvar köré rendezett épületegyüttes hamar népszerű múzeumává vált a környéknek, az igazán nagy lehetőségre azonban éveket kellett várni. J. Paul Getty 1976-os halálakor közel 660 millió dollárnyi részvényt hagyott egy, a nevét viselő művészeti alapítványnak, a múzeum működtetésére. Többéves pereskedés után, 1982-ben végre felállt a J. Paul Getty Trust, amely ma 4,2 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ leggazdagabb művészeti intézménye. (Ez az összeg nagyjából 83 milliárd forinttal, a 2009-re tervezett magyar költségvetési bevétel tizedével egyenlő.)

Az új intézmény haladéktalanul nekilátott Los Angeles-ben otthona felépítésének. Az 1997-re a helyi sztárépítész, Richard Meier tervei szerint elkészült, óriási alapterületű Getty Center a becslések szerint 1,3 milliárd dollárba került; ingyenesen látogatható termeiben Van Gogh és Gauguin festményei várják a vendégeket. (A világ onnan ismerhette meg, hogy itt forgatták az 1997-es „Bean, az igazi katasztrófafilm” című mozit Rowan Atkinson főszereplésével.) Az ugyancsak szűkössé vált eredeti épület, a Getty Villa felújítására és bővítésére nemzetközi pályázatot írtak ki 1994-ben, amelyet a bostoni Machado & Silvetti nyert meg. Melléjük 2001-ben választották ki partnernek a két magyar építész által működtetett, idén 21 éves SPF:a-t. A választásnál komoly előnyt jelentettek azok a tapasztalatok, amelyeket az iroda két korábbi nagyszabású munkája: a Los Angeles-i Miasszonyunk katedrális (Rafael Moneo, 1999-2002) és a Walt Disney Concert Hall (Frank Gehry, 1999-2003) kivitelezésénél szerezhetett.

18 900 négyzetméteren indultak meg a munkák 2002-ben, és az SPF:a kiemelt szerepet kapott a régi főépület külső-belső felújításánál. A homlokzatok műemléki igényű rekonstrukciója mellett a belső terek teljesen átalakultak: a korábbi apró szobácskák helyén most tágas termeket találni. A környezetbarát, energiatakarékos működtetés megoldását ugyancsak az e téren komoly tapasztalatokkal bíró irodára bízták. Az alapító eredeti lakóházában és a mellé húzott új szárnyakban három restaurátor-laboratóriumot, látogatóközpontot, kávézót, előadótermeket és oktatási helyiségeket helyeztek el.

A felújított Getty Villa története azóta ellentmondásosan alakult. A 2006 januári megnyitó után az építészek munkáját számos díjjal ismerték el, a Los Angeles Business Council például az év középületének választotta. Néhány hónappal azelőtt azonban a Getty és fenntartója az újkor egyik legnagyobb múzeumi botrányába keveredett. Itáliában letartóztatták a múzeum köztiszteletnek örvendő kurátorát, Marion True asszonyt. A vád: illegális műkereskedelemben való részvétel, a Getty Trust hallgatólagos beleegyezésével. Az olasz állam több évtizedes követeleinek eleget téve végül a múzeum több tucatnyi tárgyat szolgáltatott vissza, bár vitatott kincsek így is maradtak bőven, ráadásul nemrég Görögország is beszállt a csetepatéba. A gyűjtemény jövője tehát korántsem tűnik biztatónak - ellentétben az épülettel, amely Amerika egyik legizgalmasabb múzeumaként ma teljes fényében ragyog.

felújítás, építészet, múzeum, örökségvédelem, kalifornia, malibu, los angeles, amerikai építészet, spf:a, fekete judit, páli zoltán, getty, j. paul getty, getty museum, getty center, getty trust, studio fekete pali architects, langdon wilson, machado & silvetti Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317