Logomain

Brit, kínai és koreai a világ legkreatívabb építészei

By Kovács Dániel 2009. június 12. 10:27

szerk at hg dot hu

A precíz, és többnyire elfogulatlansággal sem vádolható toplistáiról ismert Fast Company ezúttal a világ tíz legkreatívabb építészét lajstromozta. A neveket illetően nagy meglepetés nem született, kivéve talán a legelsőt: az élre ugyanis a brit Will Alsop került, aki ugyan szinte a szürrealitásig meghökkentő épületeiről ismert, de nem szokás a sztárépítészek tucatnyi főt tartalmazó körében emlegetni. Az építész maga is meghökkent előkelő helyezésén. <br/>

A precíz, és többnyire elfogulatlansággal sem vádolható toplistáiról ismert Fast Company ezúttal a világ tíz legkreatívabb építészét lajstromozta. A neveket illetően nagy meglepetés nem született, kivéve talán a legelsőt: az élre ugyanis a brit Will Alsop került, aki ugyan szinte a szürrealitásig meghökkentő épületeiről ismert, de nem szokás a sztárépítészek tucatnyi főt tartalmazó körében emlegetni. Az építész maga is meghökkent előkelő helyezésén.

Alsop_toronto20130602-27858-a63trk.gallery

Elég ironikus, de nem hiszek a kreativitásban – közölte Alsop a BD Online-nal a Fast Company listájának nyilvánossá válását követően. Az építész szerint a top tíz összeállítói alighanem a kemény, előítéletek nélküli, ám szórakoztató végeredménnyel járó munkát azonosították a kreativitással; Alsop emellett hozzáfűzte: azért szembe nem szállna a végeredménnyel. A listát szerkesztő Cliff Kuang Alsopot szokatlan esztétikájú, a maximalizmus szellemében tervezett, és nagy sikert aratott épületeiért dicséri, kiemelve a valóban meghatározó Ontario College of Art and Design ferde lábakra állított, lebegő tömegét.

A második helyre Kína legismertebb építésze, a MAD stúdiót irányító Ma Yansong került, a bronzérmet pedig az elmúlt években befutott dél-koreai MASS Studies két mestere, Insuk Cho és Kisu Park vihette el. A negyedik helyen a holland Rem Koolhaas, az ötödiken honfitársai, az MVRDV triumvirátusa: Winy Maas, Jacob van Rijs és Nathalie de Vries állnak. Hatodik a metzi Centre Pompidou-t tervező japán Shigeru Ban, hetedik a világhírű svájci páros, Jacques Herzog és Pierre de Meuron. A tízes lista végén három ugyancsak közismert név sorakozik: Thom Mayne (Morphosis), Zaha Hadid és Norman Foster.

A Fast Company nemrég az üzleti világ száz legkreatívabb szereplőjének listájával rukkolt elő. Építész arra is került, nem meglepő módon átfedést mutatva a mostani lajstrommal: Thom Mayne a 15., Norman Foster a 38., Zaha Hadid pedig a 68. helyig vitte.

építészet, zaha hadid, herzog & de meuron, mvrdv, rem koolhaas, norman foster, mad, ma yansong, thom mayne, will alsop, morphosis, shigeru ban, mass studies, fast company Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317