Logomain

Bizonytalan a világ legmagasabb épületének végső mérete

By Kovács Dániel 2009. június 11. 20:17

szerk at hg dot hu

Megkérdőjeleződött a korábban biztosnak tűnő adat a világ legmagasabb tornya, a tervek szerint hónapokon belül átadásra kerülő Burj Dubai esetében. Az eddig biztosnak tűnő, ám a beruházó által hivatalosan meg nem erősített 818 méteres magasság helyett új szám látott napvilágot: eszerint az új rekorder akár 890 méterre is nyúlhat. <br/>

Megkérdőjeleződött a korábban biztosnak tűnő adat a világ legmagasabb tornya, a tervek szerint hónapokon belül átadásra kerülő Burj Dubai esetében. Az eddig biztosnak tűnő, ám a beruházó által hivatalosan meg nem erősített 818 méteres magasság helyett új szám látott napvilágot: eszerint az új rekorder akár 890 méterre is nyúlhat.

Burj_dubai20130602-27858-5qk51p.gallery

Az új adatot a Skidmore, Owings & Merrill tervezte épület szerkezeti mérnöke, Bill Baker lebegtette meg – írja az Architect’s Journal. A szakember kérdésre válaszolva azt állította: az Empire State Building 448,7 méteres és a Sears Tower 442 méteres magasságát összeadva nem járunk messze a Burj Dubai végleges méretétől. A két másik egykori rekorder magasságának összege pedig pontosan 890,7 méter.

A hír elbizonytalanította a nemzetközi sajtót, amely 2009 januárjában kürtölte világgá, hogy a torony építése befejeződött, a végleges magasság pedig 818 méter. Igaz, ezt az adatot valóban nem erősítette meg az építtető Emaar Properties, amelynek elnökén, Ali al-Abbaron kívül a hírek szerint valóban nem sokan tudják, mi is lesz a végső szám. Ez ráadásul a toronycsúcsra felszerelt antennától is függ. A cég óvatossága annak függvényében érthető, hogy a Council on Tall Buildings and Urban Habitat elnöke, Antony Wood 2007-ben kijelentette: építés alatt álló tornyokat nem ismernek el – így hivatalosan ma is a Taipei 101 a világ legmagasabb épülete, holott ezt 2007 óta a Burj Dubai vagy háromszáz méterrel lekörözte.

A világrekorder külsején egyébként már csak az utolsó simítások vannak hátra. Az átadási dátum jelenleg, többszöri halasztást követően, 2009 szeptembere.

építészet, skidmore owings & merrill, som, torony, felhőkarcoló, dubai, burj dubai, rekord Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317