Logomain

Öt éves a Holokauszt Emlékközpont

By Cvitkovits Judit 2009. június 16. 16:30

szerk at hg dot hu

Pava220130602-27858-sisjw5.gallery

A Holokauszt Emlékközpont udvara

Hirlevel_zsinagoga20130602-27858-1jbznxs.gallery

ötéves a holokauszt emlékközpont hirlevel

Pava120130602-27858-5ls4ho.gallery

Holokauszt Emlékközpont, Páva utca

Pava1_39920130602-27858-1ckpho9.gallery

Holokauszt Emlékközpont, Páva utca

Pava320130602-27858-f1jxlv.gallery

Holokauszt Emlékközpont, Páva utca

Pava420130602-27858-l2a3hk.gallery

Holokauszt Emlékközpont, Páva utca

Pava520130602-27858-hn4wcp.gallery

Holokauszt Emlékközpont, Páva utca

Pava620130602-27858-30ns19.gallery

Holokauszt Emlékközpont, Páva utca

A Mányi István tervei szerint felújított és kibővített intézmény mára Budapest legfontosabb kulturális helyszíneinek egyike.

Öt évvel ezelőtt adták át a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény épületét a Páva utcában. A második világháborús rémtettekkel kapcsolatban igazán a rendszerváltás követően indult meg a párbeszéd, és ebben az időszakban néhány, azóta is meghatározó kulturális helyszín jött létre, mint Daniel Libeskind Zsidó Múzeuma és Peter Eisenman Holokauszt-emlékműve Berlinben. A budapesti Emlékközpont sikerrel illeszkedett be ebbe a sorba.

A Páva utcai helyszín kiválasztását annak idején sokan vitatták, hiszen az távol esik a hagyományosan „pesti zsidónegyedként” ismert Belső-Erzsébetvárostól, de a megszokott turista-útvonalaktól is. A felújított zsinagóga és a hozzá kapcsolódó, jelképes erejű komplexum azonban az elmúlt öt év alatt beigazolta a várakozásokat: az Emlékközpont közkedvelt úticélja lett magyaroknak és külföldieknek egyaránt. Az évforduló alkalmával Így készült… címmel rövidfilmben mutatták be, hogy lett a romos épületből világszínvonalú kulturális helyszín.

A Páva utcai zsinagóga 1923-ra épült fel Baumhorn Lipót tervei alapján, akit a hazai zsinagógaépítés legnagyobb alakjaként tisztelnek: munkái díszítik többek közt Szegedet, Temesvárt és Újvidéket is. Az ezer négyzetméteres ferencvárosi ház már a tervező fénykora után készült, de igényes külseje és főleg arányos belső tere így is előkelő pozíciót biztosít neki hazai zsinagógáink rangsorában. A megfogyatkozott közösség a második világháború után nehezen tudta fenntartani házát, így az ezredfordulót követően arról született döntés, hogy a végletesen lepusztult épületet a Holokauszt Emlékközpont épületéhez szervesen kapcsolódva újítják fel.

Az épület a másfél évtizede zajló, átfogó rehabilitációs terület szélén helyezkedik el, így a közeli Trafóhoz vagy a nemrég felépült Tűzoltó utcai SOTE-tömbhöz hasonlóan funkcionálisan gazdagítja a kerületet. A felújítás és bővítés feladatát Mányi István építész stúdiója nyerte el pályázaton; a munkák 2004-re fejeződtek be.

A műemlék zsinagóga rendhagyó, átlós telepítése okán a háromezer négyzetméteres telek beépítése nem bizonyult egyszerű feladatnak. A tengelyek és határoló térfalak éppen ezért alapvető szerepet játszottak az intézmény épületének kialakításában. A belső épületszárnyak tört vonalú falakkal szerveződnek úgy, hogy a dokumentációs és irodai részek a szomszéd házak tűzfalaihoz igazodnak.

A jellegzetes alaprajz mellett tehát az egykori zsinagógaépület műemléki felújítása, egy belső kert kialakítása, valamint a kiállítóhelyek térszint alatti megépítése határozza meg a Holokauszt Emlékközpont koncepcióját. Az utca felől meghatározó a kissé visszahúzott, magas, zárt, monolit felületet mutató falszerű kőburkolatú szakasz, ahol a főbejárat is megtalálható. Zártság, de a belső terek lényegi tartalmára fókuszáló szerkesztés ez, ami különféle szinteket és minőségeket fog egybe. A pinceszint kiállítóterébe levezető üveglamellás torony a belső kertben áll, melyet a Zsótár László tervei alapján készült áldozatok emlékfala vesz körül. A belső kertet zöldtetők egészítik ki, amik ugyancsak a fal vonalában találhatóak – a legújabb tervek szerint ezeket, ha kellő források rendelkezésre állnak, látogathatóvá is teszik.

A zsinagóga felújítása a műemléki előírások magas szintű figyelembevételével történt. A kor igényeinek megfelelően teljes egészében akadálymentesített. A kékes színezésű mennyezet és a míves kialakítás az egykori állapotot idézi meg, ráadásul egy kis imaszoba kialakításával valódi, eredeti funkcióját is betöltheti. Az építészeti koncepció részét képezik olyan iparművészeti alkotások, mint amilyen a páros kőtábla és a páros acélkapu, ami Seregi György munkája, illetve Köblitz Birgit zsidó ünnepek analógiájával készített ablakai az új imateremben. Mányi István Ybl-díjas építész és Gáti Attila építész munkatárs mellett Szenes István Ybl-díjas belsőépítész és Gergely László belsőépítész járultak hozzá meghatározó módon a koncepció és a megvalósítás magas színvonalához.

Az elmúlt öt évben a Holokauszt Emlékközpont Budapest meghatározó kulturális színtereinek egyikévé vált. A 2006 februárjában megnyílt, a Magyar Nemzeti Múzeum által rendezett állandó kiállítást körülbelül százezren látogatták meg. Az ideiglenes tárlatok közül érdemes megemlíteni az Auschwitz Album fotográfiáit, a mauthauseni munkatábor történetét vagy az Anne Frank – Történelem a mának című kiállítást, amelyek hiánypótlónak bizonyultak a hazai kulturális szcénában.

A tapasztalatok szerint az Emlékközpont népszerű a magyar diákok körében, de egyre gyakoribbak a külföldi, elsősorban Németországból érkező egyetemisták is. Rendszeresen érkeznek építészhallgatók, most formálódik együttműködés egy speciálisan építészeti hétvégéket szervező utazási irodával. Az intézményt április óta igazgató Harsányi László nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az Emlékközpontot Budapest kiemelt látnivalói között ismerje meg a nagyközönség.

A múzeum speciális programokkal és élő kultúrával készül a június 20-i Múzeumok Éjszakájára is. A legkisebbeket családi délutánnal várják, a felnőtt látogatók számára pedig speciális tárlatvezetést indítanak, angol és német nyelven is. 18 órakor egy erre az alkalomra szerkesztett filmhíradóval a harmincas-negyvenes évek világát idézik fel, majd egy beszélgetés kapcsán a média felelősségével foglalkoznak. A táncos kedvű látogatók akár klezmerre, jazz-re vagy swing-re is rophatják hajnalig.

zsinagóga, emlékközpont, holocaust, páva utca Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317