Logomain

Vízivárosi ciszternák - 100 év magány

By Papp Géza 2009. június 2. 09:28

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

20090509-28-ciszternak20130602-27858-1l7f4t.gallery

Ciszternák

20090509-30-ciszternak20130602-27858-1oq3ivk.gallery

Ciszterák

20090509-32-ciszternak20130602-27858-1w7i0sd.gallery

Ciszternák

20090509-42-ciszternak20130602-27858-1dk3t9n.gallery

Ciszternák

Ciszternak_7820130602-27858-4u9e0r.gallery

Vizivárosi ciszternák

Május elején különleges programon vehettek részt a budapestiek: az elfeledett budai ciszternába mászhattak le a föld alá.

2009. május 9-én különleges program résztvevői lehettek a budapestiek: az elfeledett, és újra megtalált budai ciszternába mászhattak le a föld alá. Ezen a helyen talán száz éve nem járt senki, amíg 2009 márciusában rá nem találtak a bejáratra. A látogatáson képviseltette magát a rakparti csatornázást kivitelező Strabag, a Budapesti Történeti Múzeum és a Kulturális Örökség Hivatala is.

A Budapesti Történeti Múzeum régészei hivatalból voltak kint régészeti feltárást végezni, így már az első termek előkerülésénél sikerült dokumentálni a feltárást. 

A bejárt ciszterna alapterülete mintegy 15 x 9 méter. Közepén található a lejárat nyílása, mely a terület 20. század eleji feltöltésekor került földtakaró alá. A ciszterna beltéri magassága most nem túl nagy, ám ez a benne levő sóderes feltöltésnek köszönhető, így a beltéri magasság 2-2,5 méter, a kavicsréteg nélkül megközelítőleg.négy méter. A sódert annak idején a víz szűrésére használták, ahogy a Szentendrei-sziget térségében mai is kavicsréteg szűri a vizet Budapest számára. A rendszer a Várbazárral és a Várkioszkkal együtt, 1874-1882 között épülhetett, és Ybl Miklóshoz köthető a tervezése.

A Várkioszk (ma Várkert Kaszinó) épülete volt egykor a gőzgépes szivattyúház, innen nyomták fel a vizet a Várba, ezért van tornya - annak idején az volt a kémény. Mi csak egy teremben járhattunk, de az eddigi feltárások alapján hat teremről tudni, plusz a kapcsolódó alagutakról, csatornákról. Három méretben készültek a bolthajtású termek: van két nagy, ötször három boltszakaszos, a látogatók egy ilyet tekinthettek meg, a közepesek kétszer három, a kicsik pedig egyszer három boltszakasszal épültek. Magyar Károly, a BTM régésze szerint hasonló szerkezetű földalatti építmény került elő a Döbrentei térnél a főgyűjtőcsatorna építésekor. Tüzetesebb vizsgálatára nem volt lehetőség, de annak szerkezete nagyon hasonló volt, csak kisebb változatban. A most felfedezett létesítmény-rendszer fényében szinte biztos, hogy az is ciszterna volt.

A közelben, a Várkioszk mellett két, a Dunához vezető alagútra is rábukkantak, ezeken jött be a víz a Dunából. A kisebbikről eddig is tudtak, mivel ezen keresztül vezették ki a rakparti kikötőhöz a szükséges közműveket. A nagyobbik is a Várkioszkhoz vezetett, csakhogy arról már elfalazták, az utat egy hatalmas vasajtó zárja el. Kellett lennie még egy nagy gyűjtőmedencének is a ciszternáktól délre, de ennek helyét még nem sikerült meghatározni. Az eddigi felfedezéseket az nehezítette, hogy a park kialakításakor több mint egy méteres feltöltés került a területre, így a lebújónyílásokat is föld borította. És hogy milyen magas színvonalon folyt a kivitelezés, arra bizonyíték, hogy ma is sértetlenek a falak, és alig-alig hiányzik a terem falairól a vízhatlan, kemény vakolat.

És hogy mi lesz vele? Még nem tudni, de a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Mezős Tamás már előállt egy nem hivatalos első ötlettel: a Várbazár helyreállításával együtt ez a hely lehetne a Vár új bejárata és turistaközpontja, innen lehetne a felszín alatt átmenni a Bazárba. A hasznosításról, esetleges későbbi bemutatásukról a tulajdonos első kerületi önkormányzat határozhat, aki első körben egy informatikai céget bízott meg a létesítmények háromdimenziós szkennelésével. A védetté nyilvánítás és annak mikéntje sem eldöntött még. És persze az egészhez elengedhetetlen lenne a Várbazár helyreállítása is, amihez ha nem kezdenek hozzá néhány éven belül, akkor visszafordíthatatlan károk keletkeznek az épületben, azaz már nem lesz mit megmenteni. A medencesor szerencsére fennmaradhat, az új főgyűjtő-csatorna kikerüli.

Ez a többtermes vízszűrő és -tároló rendszer tehát úgy merült feledésbe, hogy 2009 márciusáig nem is tudtak róla. Némi leírást találtak a BTM és a KÖH munkatársai, de a rendszert leíró eredeti tervrajzokkal még senki nem rukkolt elő. Reméljük, hogy a további kutatások, feltárások tisztázni tudják a ma még megválaszolatlan kérdéseket.

budapest, papp géza, magyarország, vár, ybl miklós, ciszternák, várbazár, várkioszk Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317