Logomain

Nyílik az első budapesti medencehajó

By Kovács Dániel 2009. május 30. 20:33

szerk at hg dot hu

Latvanyterv_0320130602-27858-hflxic.gallery

A budapesti uszodahajó korai fantáziaterve, Széchenyi rakparti helyszínnel

Medencehajo_7820130602-27858-1128zn5.gallery

medencehajo

Medencehajo_24820130602-27858-1fwaxh6.gallery

medencehajo

Latvanyterv_50020130602-27858-d1ch7v.gallery

Korai medencehajó terv a Széchenyi rakpartra

Medencehajo_galeria20130602-27858-a4aupp.gallery

Medencehajók a világ három nagyvárosából galéria

Berlin_nyaron20130602-27858-1e616qc.gallery

A 2004-ben nyílt berlini Badeschiff

Berlin_telen20130602-27858-19zpj12.gallery

A berlini Badeschiff téliesítve, a befagyott Spree vizén

Becs20130602-27858-5xnoq4.gallery

A berlini Badeschiff kistestvére Bécsben

Newyork20130602-27858-zj66ty.gallery

A méltán népszerű Floating Pool New York-ban

Az Erzsébet-hídnál nyíló létesítmény végre kihasználja a Dunában rejlő perspektívát.

Július elején nyithat meg az első medencehajó Budapesten: a Dunán ringatózó létesítményen a páratlan panoráma mellett bátran elmerülhetünk a medencék habjaiban is. Az nyugat-európai példák nyomán páratlanul sikeresnek ígérkező létesítmény nemcsak új közösségi helyszínt jelent a fővárosban, de végre kihasználja a páratlan helyszínben, a budapesti Duna-partban rejlő lehetőséget.

A város fejlesztésével, működésével kapcsolatos közbeszédben évtizedes téma Budapest és a Duna kapcsolatának erősítése. Bár a budai főgyűjtőcsatorna rekonstrukciója kapcsán élénk vita alakult ki az alsórakpart forgalommentesítéséről, esetleg zöldsávval történő bővítéséről, valódi áttörés nem történt. Annak ellenére, hogy az A38 kultúrhajó megnyitása, a két alkalmat megélt Budapest Plage, a Kopaszi-gát rehabilitációja, vagy a Közraktárak átépítéséből létrejövő CET hozzájárulhat a kapcsolat erősítéséhez, egységes koncepció helyett pusztán elszórt kezdeményezésekről szólnak a híradások.

Legutóbbi híreink szerint már a főváros és az V. kerület is rábólintott a Erzsébet-híd pesti hídfőjéhez szánt uszályuszoda tervére, ami ugyancsak az előbbiekben leírt kapcsolat megteremtését szolgálhatja. A három bárkából-uszályból összeépített létesítmény, amelyről egyelőre csak fantáziatervek láttak napvilágot, 2000 négyzetméteren várja majd a pihenni vágyókat, a tervek szerint július első napjaitól – mondta el lapunknak Horvát Éva, a kivitelezést is magára vállaló ötletgazda, a Sygma Produkció vezetője. A hajókon felnőtt- és gyerekmedence, napozók, több büfé, esténként pedig mozi és zenés programok várják majd az érdeklődőket, egyszerre akár négyszáz embert. Ha minden jól megy, az első hónapban ráadásul ingyen, a várható érdeklődésre való tekintettel azonban egy belépő két óra hosszára lenne érvényes.

A Studio Metropolitana együttműködő ügynökségeként több, a fővárossal kapcsolatos programban közreműködő Sygmát Z. Halmágyi Judit építész tanácsadóként segítette a munkában, az építmény terveit pedig a Móricz Zsigmond körtéri melegedőkövekről ismert Városi Tájkép Csoport készítette. A projekt bírja a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. támogatását is, ami a vízminőség tekintetében lehet megnyugtató. Az első nyáron szponzorok segítségével működtethető a budapesti medencehajó, amelyet három hónap elteltével szétbontanak majd. Horvát Éva azt reméli: a vállalkozás a jövőben üzleti alapokon is működtethető lesz majd, hiszen erre számos példa akad a világ nagyvárosaiban.

A 20. század elejéig, amíg a „higiénia” szó tágabb körben ismertté nem vált, szinte minden folyóparti városban működött szabadstrand. Fürdőhajó a feljegyzések szerint a Szajnán ringatózott először, 1761-től. Budapesten a 19. század végére szaporodtak meg a folyami fürdőzőhelyek, ezek azonban nem hajók voltak, hanem a part mellé emelt, a szabad vízből egy nagyobb területet lerekesztő építmények – mint amilyen ma is áll Hévízen. Hasonló létesítmény terve látott napvilágot a közelmúltban Dublinban és Koppenhágában is, a város és partszakasza közötti kapcsolatot erősítendő.

Az uszodahajók úja az utóbbi években jöttek divatba, olyannyira, hogy a 2007-ben nyitott New York-i Floating Pool csak egy hajszállal maradt le az azévi Cooper Hewitt National Design Award első helyéről. Tervezője, Jonathan Kirschenfeld építész alighanem az elsők között, 1999-ben állt elő ötletével – mármint újra, hiszen száz éve még 15 fürdőhajó ringatózott a város folyóin.

A legismertebb európai létesítmény a Berlinben horgonyzó Badeschiff. A 2004-ben megnyitott létesítményt Susanne Lorenz képzőművész az AMP Arquitectos-szal és Gil Wilk német építésszel közösen tervezte, mégpedig egy közösségi művészeti projekt, a Stadtkunstprojekte közreműködésével. A medence nem túl nagy, 7x25 méteres, de mellette két szauna és közel kétszáz négyzetméternyi szabad tér található. A hajóért ma a több kulturális létesítményt üzemeltető Kulturarena Veranstaltung GmbH felel. Az 500 ezer eurós építési költséget 2005 őszén még 550 ezerrel fejelték meg: ekkor készült el a téli borítás, amely moduláris felépítésének köszönhetően nyáron, a parton is használható. A hajó május elsejétől várja a vendégeket, a belépő három, 12 év alattiaknak pedig csupán 1,5 €.

A sógoroknál, Bécsben is van uszodahajó, a Duna-csatorna egyik szigete mellett. A két részből álló komplexum érezhetően üzleti céllal jött létre: a medence mellett nagy felületen étterem és szórakozóhely található. A medence 200 négyzetméter, a napozófelület háromszor ekkora; a teljes létesítmény nyolcszáz embert képes befogadni egy időben. Akárcsak Berlinben, itt is rendszeresek a kulturális és zenés programok. A jegyárak azonban kissé borsosabbak: a napijegy 7,5 euróba kerül, de este 18 óra után négy euróért is fel lehet jutni.

A budapesti létesítmény programja még alakul – az együttműködés lehetősége felmerült a már említett A38-cal is, a távolság azonban ezt kissé nehézkessé teszi. Bár az első tervek szerint a medencehajó végigvándorolt a budapesti Duna-parton, az infrastruktúra költségei miatt ezt elvetették; a végleges helyszín így lett a főváros és a kerület együttműködésében mostanában megújuló Belváros és az Erzsébet-híd. A közönségsiker aligha kétséges – így minden remény megvan arra, hogy a medencehajó visszatérő látványossága lesz Budapestnek.

new york, budapest, z. halmágyi judit, VTCS, bécs, városi tájkép csoport, berlin, magyarország, duna, sygma produkció, horvát éva, susanne lorenz, gil wilk, amp arquitectos, jonathan kirschenfeld, medencehajó, uszodahajó Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317