Logomain

Óriási feladatot kapott Egyiptomban a legismertebb építésznő

By Kovács Dániel 2009. május 28. 16:37

szerk at hg dot hu

Hatalmas méretű komplexum terveit mutatták be a minap Kairóban. A lakótornyokat, szállodát és bevásárlóközpontot tartalmazó épületegyüttesen a világ egyik legismertebb építésze, a bagdadi születésű Zaha Hadid dolgozik, aki, mily meglepő, az ókori építészet emlékeihez nyúl ihletésért. <br/>

Hatalmas méretű komplexum terveit mutatták be a minap Kairóban. A lakótornyokat, szállodát és bevásárlóközpontot tartalmazó épületegyüttesen a világ egyik legismertebb építésze, a bagdadi születésű Zaha Hadid dolgozik, aki, mily meglepő, az ókori építészet emlékeihez nyúl ihletésért.

Egyiotim_hadid120130602-27858-1td1c0q.gallery

A Stone Towers névre keresztelt, 525 ezer négyzetméternyi alapterületű komplexum Kairó gyorsan fejlődő külvárosában, a Stone Park nevű területen épülhet fel. A beruházó Rooya Group szerint a hasonló színvonalú és méretű beruházásokra Egyiptomban egyre nagyobb szükség van, különösen ha a multinacionális végek regionális központjává kívánnak válni. Márpedig a beruházás ilyen ambíciókkal indul: a tornyokban apartmanok és ötcsillagos szálloda kap helyet, a Delta nevű bevásárlóközpont a legmagasabb igényeket is kielégíti majd, a süllyesztett tájkerteket pedig az épületekkel összhangban tervezik.

Hadid a gazdagon faragott felületű, és ezért izgalmas fény-árnyék játékot produkáló óegyiptomi építészet ihletésében dolgozik a speciális helyszínen, de kiemelte az arab világ matematikusainak és tudósainak hatását is. A látványtervek párhuzamot mutatnak több korábbi munkájával; a tornyok esetében például a Dubaiba tervezett táncoló tornyokkal, amelyek a gazdasági válság hatására valószínűleg papíron maradnak.

Mérete alapján a kairói beruházás az ország legnagyobbjai közé tartozik. Jelentőségében ehhez mérhető az alexandriai Nagykönyvtár, amely a norvég Snohetta első komoly munkája volt, illetve a dublini Heneghan Peng tervei szerint készülő Nagy Egyiptomi Múzeum. Bár Mubarak elnök utóbbi alapkövét már 2002-ben lerakta, de építése igen lassan halad.

építészet, zaha hadid, egyiptom, afrika, kairó Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317