Logomain

Harcba száll az Elgin-márványokért az új Akropolisz Múzeum tervezője is

By Kovács Dániel 2009. május 28. 15:18

szerk at hg dot hu

Június második felében nyit az Új Akropolisz Múzeum Athénban. A görög kormány kimondottan azért építette a gazdag múzeum új otthonát, mert azt reméli: így nagyobb esélye lesz visszaszerezni a város fölé magasodó Parthenon márványdíszeit, amelyeket Lord Elgin nagykövet szállítatott Londonba két évszázaddal ezelőtt. A sokak által esélytelennek vélt kampányba most beszállt a múzeum világhírű svájci tervezője, Bernard Tschumi is, aki támogatná, hogy az Elgin-márványok átkerüljenek régi-új helyükre. <br/>

Június második felében nyit az Új Akropolisz Múzeum Athénban. A görög kormány kimondottan azért építette a gazdag múzeum új otthonát, mert azt reméli: így nagyobb esélye lesz visszaszerezni a város fölé magasodó Parthenon márványdíszeit, amelyeket Lord Elgin nagykövet szállítatott Londonba két évszázaddal ezelőtt. A sokak által esélytelennek vélt kampányba most beszállt a múzeum világhírű svájci tervezője, Bernard Tschumi is, aki támogatná, hogy az Elgin-márványok átkerüljenek régi-új helyükre.

Athen_akropolisz20130602-27858-oa8zm9.gallery

A Parthenon legjobb állapotú faragványait 1801-1812 között szedette ki az épületből Lord Elgin, akkoriban a Török Birodalom brit követe (Görögország török megszállás alatt állt). Eleinte még otthon Britanniában is sokan vandalizmusnak bélyegezték Elgin akcióját, ám a kormány végül a márványok megvásárlása mellett döntött, amelyeket a British Museum speciálisan e célra készült szárnyában helyeztek el. Görögország azonban évek óta mind hangosabban követeli vissza elvesztett kulturális örökségét. A múzeum álláspontja a közelmúltig az volt, hogy Elgin a pusztulástól mentette meg a kincseket, ráadásul Athénban nincs megfelelő hely a fogadásukra. A görög kormány ez utóbbi érvet hárította most az új Akropolisz Múzeum épületével, amelyet 33 évnyi tervezgetés, négy pályázat és nyolc esztendeig tartó építés előzött meg.

A 65 éves tervező, aki a párizsi Parc de la Villette felépítésével vált világhírűvé, nemrég egy nyilatkozatban állt ki a görög szándék mellett. Tschumi szerint a márványok önálló, speciális esetet jelentenek, a British Museum azon érve tehát, hogy visszaszolgáltatásuk hasonló esetek ezreit és a világ nagy múzeumainak kiürülését indítaná el, nem állja meg a helyét. Több országban már figyelembe vették a görögök ragaszkodását: a Parthenonról származó töredékek jutottak vissza Svédországból, a heidelbergi egyetemről, a Los Angeles-i Getty Museumból és a Vatikánból.

A múzeum környékén egyébként most is folynak a munkák, így várhatóan csak az utolsó pillanatra készülnek el. Továbbra is áll az a két kisméretű lakóépület, amelyeket Tschumi bontásra szánt, ám tulajdonosaik, köztük a világhírű zenész, Vangelis, szembeszálltak a kormányzati döntéssel. Tschumi a Bloomberg.com-nak csak annyit fűzött az esethez: „A polémia görög szó.”

építészet, múzeum, athén, bernard tschumi, akropolisz múzeum, görögország, parthenon, görög építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317