Logomain

Elcsúszhat a Károly herceg által támadott fejlesztés

By Rénes Judit 2009. május 27. 10:24

szerk at hg dot hu

Továbbra sem jutott nyugvópontra a hónapok óta a támadások kereszttüzében álló Chelsea Barracks-beépítés ügye. A Károly herceg által hevesen ellenzett kortárs építészeti projektet megvédte a szakma, most viszont a katari fejlesztő jelentette be: olyan megoldást szorgalmaz, amely minden félnek megfelel, így könnyen elképzelhető, hogy jelentős késedelmet eredményező tervmódosításra lesz szükség.

Továbbra sem jutott nyugvópontra a hónapok óta a támadások kereszttüzében álló Chelsea Barracks-beépítés ügye. A Károly herceg által hevesen ellenzett kortárs építészeti projektet megvédte a szakma, most viszont a katari fejlesztő jelentette be: olyan megoldást szorgalmaz, amely minden félnek megfelel, így valószínű, hogy jelentős csúszást eredményező tervmódosításra lesz szükség.

1203155_chelsea_barracks20130602-27858-1b6bfvv.gallery

Újabb fordulatot vett az egyik legnagyobb londoni fejlesztésnek számító, egymilliárd fontos beruházási értékű projekt. Károly herceg még április elején alkalmatlannak és érzéketlennek minősítette a világhírű sztárépítész, Richard Rogers üveg-acél pavilonokat és impozáns zöldterületeket elképzelő tervét, amelyet a Chelsea Barracks átfogó rehabilitációjára készített. A trónörökös levélben szólította fel a fejlesztő Qatari Diart, hogy ne építse meg a beruházás részét képező hi-tech lakótornyot, sőt ehhez az emír segítségét kérte. Mindeközben megbízta Quinlan Terry-t, a konzervatív építészet egyik vezéralakját, hogy dolgozzon ki alternatív tervet a beépítésre; a végeredmény az Evening Standard kritikusa szerint egy retrográd, "felturbózott Christopher Wren-vízió" lett. 

A hír hallatán Ken Livingstone londoni ex-polgármester azonnal üzent utódának, Boris Johnsonnak, hogy tudassa a nyilvánossággal: a főváros kortárs építészete nem lehet a trónörökös privát szeszélyének tárgya. A tervet a szakma képviselői is védelmükbe vették. A Brit Építészek Királyi Intézete, a RIBA elnöke, Sunand Prasad udvarias hangnemű levélben kérte Károlyt, hogy a jövőben hagyjon fel az intervencióval a teljesen jogszerű, az egyeztetések nyomán többször felülvizsgált és módosított rehabilitációs terv kapcsán, és engedje akadálytalanul érvényesülni az engedélyezési procedúrát. A The Sunday Times hasábjain a világ vezető építészei közös nyilatkozatban ítélték el Károly beavatkozását, és támogatásukról biztosították Richard Rogers irodáját. 

Károlynak időközben állítólag sikerült rábeszélnie az öbölbeli fejlesztőt, hogy üveg és acél helyett hagyományosabb építőanyagokat használjon. A Qatari Diar korábban bejelentette, hogy ragaszkodik Rogers tervének kivitelezéséhez, most viszont a Financial Timesban közölte: olyan megoldást szeretne, amely minden érintett fél, köztük a walesi herceg szempontjainak maradéktalanul megfelel. Ghanim bin Saad al-Saad, a cég vezetője tiszteletben akarja tartani a brit demokrácia elveit és az engedélyeztetés szabályait, ezért egyeztetési tárgyalásokra készül.

A kommentár után a szigetországi szaksajtóban olyan értesülések láttak napvilágot, miszerint a projekt „befulladt”, és júniusban visszavonják a tervezési engedélykérelmet is. Az építésztervező Rogers Stirk Harbour és a katari fejlesztő angliai leányvállalata ugyanakkor cáfolta az utóbbi hírt. Továbbra sem tudni, milyen mértékben módosítják majd a jelenlegi beépítési tervet, de az valószínűnek látszik, hogy az ütemtervhez képest jelentős késedelmet szenved a kivitelezés.

építészet, városfejlesztés, nagy-britannia, london, richard rogers, károly herceg, rehabilitáció, chelsea barracks, qatari diar Icon_print

Áttervezés miatt alaposan csúszhat a Chelsea Barracks beépítés

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317