Logomain

Minden hatodik európai építész munkanélkülivé vált

By Rénes Judit 2009. május 27. 11:13

szerk at hg dot hu

Egy internetes felmérés szerint tavaly szeptember óta minden hatodik európai építész állástalanná vált. Az átfogó tanulmány eredményei egybevágnak az egyes országok adataival: Nagy-Britanniában közel nyolcszorosára emelkedett a munkanélküli segélyen élő szakmabeliek száma, Izlandon viszont kilencven százalékuknak nincs megbízása.

Egy internetes felmérés szerint tavaly szeptember óta minden hatodik európai építész állástalanná vált. Az átfogó tanulmány eredményei egybevágnak az egyes országok adataival: Nagy-Britanniában nyolcszorosára emelkedett a munkanélküli segélyen élő szakmabeliek száma, Izlandon viszont kilencven százalékuknak nincs megbízása.

Crisis_gettyimages20130602-27858-1bvusgu.gallery

Szomorú képet mutat az Architects’ Council of Europe internetes felmérése, amely a szervezet állítása szerint az első megbízhatóan teljes körű kutatás a témában. A végeredmény szerint minden hatodik európai építész elveszítette munkáját a globális válság kezdete, 2008 szeptembere óta. Az adatokat a recesszió szakmai következményeit kutató tanulmány keretében gyűjtötték össze és értékelték ki 32 ország 480 ezer építészének képviseletében. 

A felmérés arra is rávilágított: az európai építészek nem bíznak abban, hogy az év végéig jelentősen javulna a helyzet az új megbízások terén. A szervezet június, illetve szeptember derekán megismétli a kutatást, hogy megállapítsa a trendeket és a változásokat. A tanulmány országokra lebontott részletes eredményei itt olvashatóak

A következtetések tükrözik az egyes államok elmúlt hónapokban közzétett foglalkoztatottsági adatait. Nagy-Britanniában nyolcszorosára emelkedett a munkanélküli segélyért folyamodó építészek száma, míg Írországban és Izlandon ennél is súlyosabb a helyzet: az előbbiben a szakmabeliek egyharmada, az utóbbiban 90 százaléka maradt állás, illetve projekt nélkül.

A válság a legnagyobb építészirodákat is leépítésre kényszerítette: Frank Gehry 500 főtől, Richard Rogers alkalmazottai negyedétől vált meg, és egy brit felmérés vérfürdőként jellemezte a szigetországi helyzetet. Mások viszont általános megdöbbenésre, csúcsprofitjuk vagy gyorsan növekvő árbevételük dacára eresztettek szélnek sok embert, és zárták be külföldi irodáik egy részét. Zaha Hadid mellett Norman Foster irodájának négyszáz főt érintő elbocsátása keltette a legnagyobb visszhangot.

építészet, tanulmány, recesszió, válság, felmérés, kutatás, munkanélküliség, foglalkoztatottság, architects' council of europe Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317