Logomain

Rekorder toronyházat tervez Belgrádnak Daniel Libeskind

By Kovács Dániel 2009. május 21. 20:59

szerk at hg dot hu

A szerb belpolitikai helyzet korántsem fényes: Belgrád azonban a Balkán design- és építészeti fővárosaként lassan újrapozicionálja magát. A város több világraszóló építészeti-belsőépítészeti látványossággal gyarapodott az elmúlt években; május végén pedig immár negyedik alkalommal újra világhírű sztárok gyűlnek a belgrádi design hétre. Egy korábbi meghívott, Daniel Libeskind pedig igazi szenzációt tartogat a tarsolyában: a berlini Zsidó Múzeum világhírű építésze komplett városnegyedet tervez a szerb főváros Duna-partjára, felhőkarcolóval. <br/>

A szerb belpolitikai helyzet korántsem fényes: Belgrád azonban a Balkán design- és építészeti fővárosaként lassan újrapozicionálja magát. A város több világraszóló építészeti-belsőépítészeti látványossággal gyarapodott az elmúlt években; május végén pedig immár negyedik alkalommal újra világhírű sztárok gyűlnek a belgrádi design hétre. Egy korábbi meghívott, Daniel Libeskind pedig igazi szenzációt tartogat a tarsolyában: a berlini Zsidó Múzeum világhírű építésze komplett városnegyedet tervez a szerb főváros Duna-partjára, felhőkarcolóval.

Libeskind_belgrad120130602-27858-13744m2.gallery

A Studio Daniel Libeskind által tervezett új negyed a Belgrade Danube Waterfront néven fut. A városközpontból a folyóhoz vezető Francuska végén közteret képeznének ki, ide Libeskind 250 méteres felhőkarcolót vázolt fel, az új negyed ikonjaként. A távolról is látható, a jelenlegi magassági rekorderre több mint száz métert ráverő torony formája szimbolikus: a Száva és a Duna összefutásánál emelkedő fővárost jelképezi. (Formailag ugyanakkor rokonítható Libeskind több már magasházával, például a varsóival vagy a Los Angeles-ivel.)

A toronyban irodák, szálloda és apartmanok kapnának helyet, valamint egy nyilvános kilátó. A városnegyed nagy része a korábbi kikötő helyén készülne el: a különböző funkciójú és sűrűségű negyedeket 16 hektárnyi park kapcsolná össze. Két meglévő betonstruktúra felhasználásával kulturális központot is létrehoznának, jelképes kapuépítményként a megújuló negyedhez. Hangsúlyozottan kihasználnák a folyópart adottságait is, stranddal, sétányokkal, kikötőkkel és vendéglátóhelyekkel.

A kétmillió négyzetméternyi fejlesztést szakaszosan, 2020-ig tervezik megvalósítani.

építészet, daniel Libeskind, torony, felhőkarcoló, szerbia, belgrád, urbanisztika, várostervezés Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317